10 tips om gemakkelijk te leren

In één van mijn vorige blogs schreef ik over uitstelgedrag. Daarna bedacht ik me dat het best handig is als je dan eindelijk aan de slag bent, dat je dan ook zo gemakkelijk mogelijk wilt leren. Dus daarom 10 gratis tips voor jou om zo goed mogelijk te kunnen leren!

1

Hou je verwachtingen realistisch! Als je hoge verwachtingen hebt van jezelf en het lukt je uiteindelijk niet, dan raak je boos en gefrustreerd. Wil je iets leren? Zorg dan dat je je verwachtingen realistisch houdt!

2

Zorg dat je blij bent als je gaat leren, want dan leer je meer. Als je een sterk blij gevoel hebt, gaan je hersenen harder aan het werk. Door dat blije gevoel komen er stofjes vrij die ervoor zorgen dat je door blijft werken met je huis- en leerwerk. Bij negatieve gevoelens, sta je voor een rood stoplicht. Dat rode stoplicht zorgt ervoor dat je hersenen niet verder gaan en jij dus niks leert!

3

Verspreid je leerwerk over een aantal dagen/momenten. Het liefst 3x. Dat werkt veel beter dan in één keer alles uit je hoofd leren.

4

Bedenk en ontdekt bij stampwerk eerst wat je al weet en probeer daarna te begrijpen wat er precies met de lesstof wordt bedoeld. Als je het voor jezelf logisch wilt maken, kan je ezelsbruggetjes verzinnen zodat het leren en onthouden gemakkelijker wordt.

5

Neem na ieder half uur leren een pauze. Dans in je slaapkamer op muziek, ren de trap op, drink wat water, klets even met je ouders of gooi even met een bal tegen de muur (wél graag buiten, anders heb ik straks ruzie met je ouders). De pauzes zorgen ervoor dat je hoofd even bezig is met andere dingen. Zo ben je beter geconcentreerd en kan je uiteindelijk meer huiswerk maken en leren!

6

Zorg ervoor dat je met één ding tegelijk bezig bent. Als je twee of meer dingen tegelijk doet, verspringt je concentratie en dat kost tijd en aandacht. Want je doet tot 50% langer over je huiswerk en je maakt 50% meer fouten! Dus maak jij je huiswerk en ben je tussendoor aan het appen of gamen? Stop daar direct mee!

7

Waar je in huis ook aan het leren bent, zorg ervoor dat je werkplek is opgeruimd. Een opgeruimde plek zorgt er voor dat je je beter kan concentreren. Geef bijvoorbeeld alle boeken, pennen, schriften en andere schoolspullen een vaste plek. Zo kan je snel starten en kan je je beter concentreren

8

Voorspel je cijfer. Als je je cijfer van tevoren leert voorspellen, leer je steeds beter leren. Schrijf in je agenda, of het werkblad van ‘t Leerlab, het cijfer wat je denkt te halen. Schrijf na het proefwerk welk cijfer je denkt dat je hebt gehaald. Dit cijfer geeft aan hoe goed je denkt dat het ging. Als je het proefwerk terugkrijgt, schrijf je erbij wat het echte cijfer was!

9

Je kan je beter op je leerwerk concentreren als je de lesstof goed genoeg begrijpt. Zorg in de aanloop naar het proefwerk dat je je huiswerk maakt en vraag je leraar als je het nog niet helemaal begrijpt. Ze zijn er om het je uit te leggen, maar jij bent degene die om hulp moet vragen!

10

Hou je van bewegen? Dan is deze laatste tip écht wat voor jou! Beweeg tijdens het leren, want kan je de lesstof beter toepassen en onthouden. Je gelooft me vast niet, maar het is toch echt zo. Waarschijnlijk heb je meer ruimte over in je werkgeheugen, doordat je werkt met bewegingen of gebaren.

Zo, met deze tips kun je vast weer even vooruit! Succes met het leren van nieuwe dingen!

LEESTIJD: 4 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert over realistische verwachtingen
  • Je leert over hoe je jouw leerwerk kunt verspreiden
  • Je leert hoe ezelsbruggetjes helpen
  • Je leert hoe belangrijk een opgeruimde werkplek is

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven