5 tips voor faalangst!

In twee eerdere blogs schreef ik ook al over faalangst. Ik legde in deze blog uit wat faalangst is en de in deze tweede blog vertelde ik je meer over de het ontstaan van faalangst. In deze derde blog krijg je 5 tips om beter met jouw faalangst om te gaan!

Tips!

Je wil niet in die negatieve gedachten over jezelf blijven hangen? Je bent klaar met dat gepieker? Je wilt weer positiever denken? Tja, dat dacht ik al!

Daarom 5 praktische tips voor jou om met jezelf en je negatieve gedachten aan de slag te gaan! Vind je het lastig om onderstaande tips alleen uit te voeren? Vraag één van je ouders, je beste vriend/vriendin of je mentor om je te helpen. Natuurlijk mag je mij ook altijd een mailtje of appje sturen. Misschien klinkt dat wat gek, want waarschijnlijk ken ik je niet eens, maar ik help je graag!

1

Fouten maken moed

Fouten maken is helemaal niet erg. Je leert zo ontzettend veel van fouten. Probeer die fout niet meer te zien als falen of als mislukking. Ga het zien als leren.

Wil je dat graag oefenen? Schrijf op rode briefjes wat volgens jou fout ging, een grote mislukking was of wanneer je enorm hebt gefaald. Stop dat in potje. Dit kan één ding zijn, maar het kunnen ook meer dingen zijn. Pak daarna groene briefjes. Schrijf op die briefjes wat je van je fouten hebt geleerd en wat je volgende keer anders zou kunnen doen.

Ben je klaar? Gooi alle rode papiertjes weg! Verscheur ze bijvoorbeeld.

2

Wat is het ergste?

Stel jezelf deze 3 vragen: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat is het minst erge? Wat zal er waarschijnlijk gebeuren?

Hieronder een voorbeeld uitgewerkt.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Ik sta voor de klas om mijn spreekbeurt te houden en ik ben alles vergeten.

Wat is het minst erg?
Ik hou een fantastische spreekbeurt, ik stotter niet en maak geen fouten.

Wat zal er waarschijnlijk gebeuren?
Ik hou mijn spreekbeurt en ik haper zo nu en dan, of moet af en toe op mijn papiertje kijken, maar ik breng het tot een goed einde.

3

Wat wil je wel?

Heb je een spreekbeurt, een belangrijke toets? Zie je er heel er tegenop? Stel jezelf de volgende vragen: wat wil ik niet? Wat wil ik wel? Wat is vandaag al mogelijk?

Als je deze vragen beantwoordt, blijf je niet in je faalangst ‘hangen’ en ga je opzoek naar oplossingen. Wat kan ik wel doen?

4

Maak van rode groene gedachten

Ja, ik weet het, dat klinkt best wel vaag. Maar probeer je negatieve gedachten (rode gedachten) om te zetten in positieve gedachten (groene gedachten). Deze gedachten gaan je uiteindelijk helpen. Geloof me!

5

Vraag om hulp

Vraag je ouders of je beste vriend/vriendin om hulp. Hoe kunnen zij jou helpen bij het voorbereiden van je spreekbeurt of die toets? Wil je het een paar hardop oefenen? Heb je hulp nodig bij het voorbereiden? Bedenk wat jij nodig hebt en vraag zelf om hulp!

LEESTIJD: 4 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

No tips available.

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven