5 tips zodat je je aan je planning houdt
Voor leerlingen is het lastig om op lange termijn te plannen en die planning dan ook echt uit te voeren. De prefrontale cortex, het gedeelte in de hersenen dat leerlingen helpt om plannen te maken, is onder constructie. Dat betekent niet dat leerlingen niet kunnen plannen.
Leerlingen kunnen best een planning maken, maar ze vinden het vooral lastig om het plan daadwerkelijk uit te voeren. Ze stellen uit. Daardoor gaan leerlingen vaak op het allerlaatste moment leren. Dat levert stress op en het leren gaat lastig. Vaak is het geen onwil, maar onmacht. Leerlingen leren plannen, levert enorm veel op.
Waarom plannen?
Plannen is enorm belangrijk, omdat je geheugen maar een beperkte hoeveel informatie aan kan. Leer je op het allerlaatste moment, bijvoorbeeld de laatste dag voor de toets, dan ben je de lesstof snel vergeten. Als je het leren verspreid over de week en iedere keer korte stukjes leert en dit later herhaalt, onthoud je het veel beter.
Maar als je wilt verspreiden, moet je wel kunnen plannen. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen. Leerlingen hebben meer rust in hun hoofd en zullen minder stress ervaren voor school. Daarnaast is de concentratie van de leerlingen beter en zullen ze minder uitstellen, omdat ze precies weten wat er moet gebeuren.
Dan is de planning klaar, maar dan pas komt de grootste uitdaging. Je aan je planning houden.
Hieronder 5 tips om je daarbij te helpen!
Tip 1: Fouten maken mag!
Geef jezelf de tijd om het plannen onder de knie te krijgen. Het is niet gek dat het in het begin lastig is of best wel wat tijd kost. In het begin gaat dat natuurlijk niet vanzelf. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Ook het plannen is een leerproces.
Tip 2: Planning bij de hand!
Begin je met het maken van je huiswerk? Zorg dan dat je niet aan het werk gaat zonder je plannen, want dan ga je er ook echt mee werken. Dit is ook direct een mooi moment om je planning bij te werken. Heb je vandaag nog nieuw huiswerk op gekregen? Verwerk het in je planning.
Tip 3: Beloon jezelf!
Geef jezelf een beloning als je een week goed aan je planning hebt gehouden. Het kan verschillend zijn wat een goede beloning is. Ga iets doen waar jij blij van wordt. Omschrijf eerst een doel. Zorg ervoor dat het doel in het begin niet te groot is.
Voorbeeld van een doel: 1 week lang elke dag aan m’n planning houden.
Of: Drie weken lang elke dag aan m’n planning houden.
Kies een doel dat bij jou past. Heb je je doel gehaald? Is het gelukt? Dan mag je die beloning innen.
Tip 4: Zet reminders op je telefoon!
Stel je komt thuis uit school. Je pakt wat drinken en daarna kijk je op Magister of Som wat je moet doen. Vaak kies je dan wat het meest als eerste voorbijkomt. Soms is dat niet het belangrijkste of de taak die je in je planning had geschreven.
Als je vergeet om te werken met je planning, stel dan een reminder in op je telefoon. Daardoor word je er iedere keer aan herinnerd. Het is heel eenvoudig, maar het werkt wel!
Tip 5: Kies een vaste plandag!
Maak elke week op dezelfde dag een planning. Bijvoorbeeld op zondag. Zo wordt het plannen een gewoonte. Dat betekent natuurlijk niet dat je de rest van de week niet naar je planning hoeft te kijken en je planning niet hoeft bij te werken. Maar door te kiezen voor een vaste plandag, wordt het plannen een gewoonte.