6 tips tegen uitstelgedrag bij kinderen
Een puber is de grootste uitsteller die er is. Daar kan die puber helemaal niets aan doen. Een groot deel van de hersenen van kinderen doen het nog niet. En laat dat ook nog net eens het deel zijn dat impulsen aanstuurt.
Dus zitten kinderen te gamen, dan is dat al snel veel leuker dan die sommen van wiskunde. Zitten ze alleen maar op Instagram, terwijl ze eigenlijk heel hard moeten leren voor Engels? Tja, Instagram is veel leuker! De verleiding is groot: foto’s plaatsen, reageren, oneindig lang scrollen. De woordjes voor Engels zijn ineens niet meer zo belangrijk.
Vergeet niet dat kinderen het in deze tijd best lastig hebben. Er is tegenwoordig ontzettend veel afleiding. Vroeger hadden veel minder kinderen last van uitstelgedrag. De grootste oorzaak van de toename? Dat is natuurlijk de mobiele telefoon en alle andere digitale opties die er zijn.
Maar wat kan je als ouder doen en welke tips kunnen docenten ouders meegeven? Hieronder een aantal tips voor jou op een rijtje.
1
Werk in blokken. Dit noemt men ook wel de Pomodori-techniek. Je werkt 25 minuten en daarna neem je 5 minuten pauze. Herhaal dit drie keer en neem dan een wat langere pauze.
2
Gebruik een kookwekkertje of timer om je ook echt aan de blokken te houden. Zet je timer op 25 minuten en neem daarna even 5 minuten pauze. Zet ook voor de pauze een timer. Anders is de kans dat je zoon of dochter een te lange pauze neemt. Bedenk eventueel van tevoren wat jouw kind in de pauze kan doen. Thee zetten, trampoline springen, heel even op de telefoon, wat eten, etc.
3
Maak samen met je kind een weekplanning. Een weekplanning geeft overzicht en zorgt ervoor dat jouw zoon of dochter precies weet wat hij op welke dag moet doen. Dit zorgt ervoor dat jouw puber direct aan de slag gaat. Niet meer hoef te kijken op Magister wat er nou precies gemaakt of geleerd moest worden. Scheelt uiteindelijk een boel tijd. In het begin neemt het plannen wel wat tijd in beslag, maar ik beloof je: op de lange termijn gaat het jullie een boel tijd schelen.
4
Maak voor elke dag een to-do lijstje. Schrijf per actie een geeltje. Vraag aan je zoon of dochter in welke volgorde hij/zij het huiswerk wil maken/leren. Zo blijft je kind wel eigenaar van zijn huiswerk. Wil je weten waarom het nuttig is om een to-do lijstje te maken? Lees dat hier.
5
Werk samen met je kind. Vooral bij het beginnen en opstarten van het huiswerk vinden kinderen het fijn om samen te beginnen. Jij kan in de tussentijd online boodschappen bestellen, de administratie bijwerken, je mail beantwoorden of online shoppen. Veel pubers vinden het fijn om samen aan werk te zijn. Meestal is alleen het begin voldoende en kan jouw kind daarna zelfstandig verder.
6
Kijk samen met je kind hoe het werken is gegaan. Wat ging er goed? Wat zou volgende keer beter kunnen? En hoe valt dat te realiseren? Maar kijk ook of de planning die je van tevoren had gemaakt is gelukt.