Actief bezig met je lesstof

Actief leren? Ja, actief leren! Nee, nee ik bedoel niet dat je met je lesboeken door het park moet gaan rennen. Wat ik wel bedoel, lees je in deze blog!

Leerstrategie die werkt

Actief leren is één van de twee leerstrategieën die uit wetenschappelijk onderzoek naar voren komt als het gaat om effectief leren.

Sneller leren

Effectief leren, dat wil toch iedereen? Hoe sneller je klaar bent met je schoolwerk, hoe meer tijd er overblijft voor leuke dingen!

Hoe kan ik actief bezig met de lesstof?

Er zijn veel verschillende manieren om actief bezig te gaan met je lesstof. Er is niet een manier goed of fout. Je moet opzoek gaan naar de manier die het beste bij jou past.

Hier een aantal tips om actief bezig te gaan

1

Kernwoorden

Bedenk kernwoorden over de tekst en schrijf ze op. Lees de tekst daarna nog een keer door en kijk of jouw kernwoorden kloppen. Ontbreken er een aantal kernwoorden? Vul deze dan aan. Als je een stuk tekst leest, lees dan niet te veel in 1x. Dus lees stukjes uit het hoofdstuk en schrijf daarna de kernwoorden op. Lees verder en schrijf weer op.

2

Woordkaartjes

Maak woordkaartjes! Woordkaartjes kan je gebruiken om talen te leren, maar ook als je veel begrippen moet leren voor bijvoorbeeld aardrijkskunde.

*Heb je woordkaartjes al eens geprobeerd en werkt het niet? Probeer dan WRTS bijvoorbeeld. Dit zijn digitale woordkaartjes.

3

Oefeningen

Maak oefeningen opnieuw! Maak oefeningen uit het hoofdstuk nog een keer. Sommige boeken hebben een oefentoets, gebruik die! Kijk de gemaakte opdrachten wel na, want je wilt natuurlijk wel weten of je het goed hebt geleerd.

LEESTIJD: 2 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert hoe je actief leert
  • Je leert hoe je sneller leert

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven