De 5 bouwstenen om leerlingen effectief te leren leren!
Afgelopen jaren heb ik me ondergedompeld in literatuur en onderzoek over effectief leren. Misschien gek om over mezelf te zeggen, maar ik ga het toch doen. Ik vind mezelf een expert op het gebied van effectief leren.
Ik heb de laatste jaren zoveel gelezen, maar ook zoveel praktijkervaring opgedaan. Vanuit die ervaring heb ik de Leerlabmuur ontwikkeld. Deze muur geeft de 5 belangrijkste bouwstenen aan over effectief leren.
Waarom heb ik de Leerlabmuur ontwikkeld?
Ik heb de muur ontwikkeld, omdat ik zelf door de bomen het bos niet meer zag. Er is zoveel informatie te vinden over leren leren. Waar moet je beginnen? Wat heeft met elkaar te maken? Wat is er nodig om leerlingen in beweging te krijgen?
Ik was hele avonden op internet aan het struinen. Zo weet ik dat er ook veel docenten zijn die dat doen. We googelen en pinteresten heel wat af.
De onderwerpen leren leren, executieve functies of metacognitieve vaardigheden zijn onderwerpen die docenten erg belangrijk vinden. Enthousiast en betrokken docenten gaan op onderzoek uit en lezen van alles. Eigenlijk zou je kunnen zeggen: al deze docenten zijn zelf het wiel aan het uitvinden. Zonde!n mijn ogen moest en kon dat anders. Alle informatie overzichtelijk voor docenten én hun leerlingen! Zo ontstond de Leerlabmuur. Dagen, weken en maanden ben ik ermee bezig geweest. Veel getekend, geschreven, gekrast: bloed, zweet en tranen. En toen was daar eindelijk de definitieve muur.
De 5 bouwstenen om te leren leren
De Leerlabmuur bestaat uit 5 bouwstenen:
- Jezelf kennen
- Motivatie
- Leren Leren
- Plannen
- Blijvend leren.
Bouwsteen 1: Jezelf kennen
Jezelf kennen is echt het fundament van de muur. Daar begint het. Als leerlingen zichzelf goed kennen en een goede inschatting kunnen maken over hun leerprestaties, zorgt dat voor betere prestaties.
Bouwsteen 2: Motivatie
Motivatie is de tweede bouwsteen. Wij als docenten kunnen wel heel veel willen, maar als de leerling niet gemotiveerd is, heeft het geen zin om tips te delen. Tips over leren. Tips over plannen. Of andere tips. Zonde.
Jij als docent bent in deze bouwsteen onwijs belangrijk. Jij kan namelijk de motivatie van je leerlingen met 20-40% vergroten! In de online training voor docenten leg ik uit hoe je dat moet doen.
Bouwsteen 3: Leren Leren
De derde bouwsteen gaat over leren leren. Daarin zijn de vier effectieve leerstrategieën verwerkt.
- Actief ophalen
- Switch en hussel
- Spreid in de tijd
- Dubbel in je brein.
Ik krijg wel eens de vraag van docenten: hoe weet ik welke leerstrategie past bij welke leerling? Dat hoef je niet uit te zoeken. Deze 4 effectieve leerstrategieën zijn effectief voor alle leerlingen. Jong, oud, jongen, meisje.
Bouwsteen 4: Plannen
De vierde bouwsteen is plannen. Plannen sluit natuurlijk onwijs goed aan bij de effectieve leerstrategie: Spreid in de tijd, maar als je wilt dat leerlingen verspreiden, moet je wel kunnen plannen.
En tja, plannen is niet iets wat leerlingen zomaar kunnen. Ook deze vaardigheid ontwikkeld zich niet zomaar. Jij moet samen met je leerlingen gaan plannen. Alleen huiswerk opgeven is niet voldoende.
Bouwsteen 5: Blijvend leren!
En dan de laatste bouwsteen blijvend leren. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen willen blijven leren. Hoe zorg je dat het leren leren lukt of het plannen. Je raadt het al, maar ook daarin ben jij onwijs belangrijk. Jij kan je leerlingen helpen om dit blijvend te doen.
Wat is daar voor nodig?
- Duidelijk doel!
- Feedback!
- Reflectie
- Concentratie
- Doorzetten.
Aan de slag met de bouwstenen? Volg mijn online training ‘de 5 geheimen om leerlingen effectief te leren leren en plannen’.
Dit zegt Marleen over de training: “De leerlingen zijn positiever, ik kan weer echt genieten van mijn leerlingen. Het werkt als een spiegel wat je geeft ontvang je weer terug. Het is tòch fantastisch als leerlingen je na afloop bedanken voor een mooie les.
En daar wordt ik weer blij van. Wat ik weer uit straal naar mijn leerlingen. Vicieuze cirkel naar boven toe.”