Dit is waarom plannen zo moeilijk is
Waarom is plannen zo moeilijk? Hoe komt het dat je wel een poging doet en een planning maakt, maar er uiteindelijk helemaal niet meer aan je planning houdt? Onderzoek wijst uit dat huiswerk plannen, verdelen en organiseren de grootste struikelblokken zijn voor jou. Er gebeurt een heleboel. Dat is één van de grote redenen waarom dat plannen zo moeilijk is.
Er verandert bij jou van alles: op lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied. De ontwikkeling van deze verschillende gebieden loopt niet tegelijk.
Lichamelijke veranderingen
De meest zichtbare verandering is de lichamelijke verandering. Er gebeurt van alles. Zo krijgen jongens de bard in de keel. Krijgen meisjes borsten en worden ze voor de eerste keer ongesteld.
Cognitieve veranderen
Maar naast deze zichtbare veranderingen gebeurt er ook van alles in je hersenen. Het hersengebied dat er onder andere voor zorgt dat je kan plannen en organiseren is nog lang niet uitgegroeid en eigenlijk ‘onder constructie’.
Sociale veranderingen
Je gaat je losmaken van je familie. Je gaat opzoek naar wie je bent en daarbij wil je zo min mogelijk dingen aannemen van je ouders. Als één van jouw ouders iets zegt of doet, vind je dat hoogstwaarschijnlijk hartstikke dom.
Emotionele veranderingen
Je voelt van alles. De ene dag ben je heel blij, terwijl je de dag daarna weer heel verdrietig kan voelen. Je voelt alles heel intens.
Daarnaast vind je het waarschijnlijk lastig om keuzes te maken en ben je een ster in uitstellen. Wil je tips zodat je minder gaat uitstellen? Lees dan deze blog!
Oké, nu je dit weet, kan je concluderen dat je hersenen nog niet klaar zijn. Dat zorgt ervoor dat je waarschijnlijk regelmatig last hebt van de volgende dingen:
1
Je hebt moeite om overzicht te houden
2
Je hebt een slechtere concentratie
3
Je hebt moeite met plannen en anticiperen
4
Je hebt moeite om keuzes te maken en prioriteiten te stellen
5
Je kan moeilijk gaan met kritiek en tegenslagen
En nu? Hoe moet het nou met de planning? Want ik kan wel zeggen dat je het nog niet kan, maar daar schiet je helemaal niks mee op. Vraag hulp bij het maken van een planning. Je weet nu dat het aan je hersenen ligt. Ze zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld en daardoor is dat plannen zo lastig. Vraag dus om hulp.
Wil jij gaan oefenen met plannen? De Planagenda van ’t Leerlab helpt je hierbij! Bekijk hem hier!