Effectief leren met actief ophalen. Deze strategie helpt leerlingen om informatie beter te onthouden door actief te graven in hun geheugen.
Docenten en leerkrachten zijn altijd op zoek naar manieren om onze leerlingen te helpen bij het beter onthouden van informatie. Een effectieve strategie die we bij ‘t Leerlab inzetten, is Actief Ophalen (Retrieval Practice). Deze techniek moedigt leerlingen aan om actief te graven in hun geheugen, wat hen helpt om informatie beter te onthouden. In deze blog bespreken we wat Actief Ophalen inhoudt en geven we concrete voorbeelden van hoe je deze strategie in je lessen kunt toepassen.
Wat is actief ophalen?
De naam zegt het eigenlijk al: bij Actief Ophalen moeten leerlingen actief informatie uit hun langetermijngeheugen ophalen. Daarbij is het helemaal niet erg als leerlingen de lesstof zijn vergeten. Integendeel, het vergeten is een cruciaal onderdeel van het leerproces. Door leerlingen te dwingen om te graven in hun geheugen, versterk je de verbindingen tussen de verschillende hersencellen, waardoor ze informatie beter kunnen onthouden.
Werkvorm: de braindump
Een effectieve werkvorm die aansluit bij Actief Ophalen is de Braindump. Hoe werkt deze werkvorm precies? Laten we een praktijkvoorbeeld bekijken.
Stel dat je een les Nederlands hebt gegeven over het Lijdend Voorwerp. Aan het begin van de volgende les kun je de leerlingen vragen om op te schrijven wat ze nog weten over dit onderwerp. Geef ze de opdracht om alles op te schrijven wat ze zich herinneren. Dit mag van alles zijn: woorden, zinnen, stappenplannen. Alles is goed.
De stappen voor een braindump
- Zorg voor een Stille Omgeving: Het is belangrijk dat de klas muisstil is tijdens de Braindump. Hierdoor kunnen leerlingen zich beter concentreren en in hun geheugen graven en moeten alle leerlingen graven.
- Geef Tijd: Laat de leerlingen de tijd nemen om na te denken en op te schrijven. Het kan even duren voordat ze iets opschrijven. Dit is normaal en zelfs gewenst; laat ze maar hard nadenken!
- Bespreek de Resultaten: Na de Braindump kun je de leerlingen uitnodigen om hun aantekeningen te delen en eventuele vragen te stellen. Dit versterkt hun begrip van het onderwerp.
- Vul aan: Laat leerlingen de Braindump aanvullen tijdens het bespreken. Zo krijgen alle leerlingen een complete Braindump van alle informatie over bijvoorbeeld het Lijdend Voorwerp.
Wil je nog meer leren over hoe je studievaardigheden kan implementeren in je (vak)les? Volg dan mijn Gratis Masterclass. Daar ontdek je wat je nog meer kan doen om je leerlingen te helpen de stof beter te leren en te onthouden. Meld je nu aan!