Geef de leerling z’n agenda terug

Een tijd geleden las ik een artikel in de Volkskrant met de kop: Geef de leerling z’n agenda terug! Het artikel kwam zo nu en dan voorbij in mijn hoofd. Ik kon het maar niet loslaten. Want wat ben ik het eens met dit artikel!

Een stukje uit het artikel:


“Brugklasleerlingen hebben weinig kaas gegeten van plannen. 
Scholen zien de noodzaak in van het aanleren van deze vaardigheden. Vanwege de toename van vakken, lokalen en leraren én digitale revolutie. Deze twee veranderingen maken het dubbel zo complex om leerlingen op te leiden tot zelfstandige planners met goede organisatievaardigheden.”

Ontzettend fijn dat scholen de noodzaak zien om leerlingen deze vaardigheden aan te leren. Maar wat ik dan niet begrijp? Waarom kiezen scholen ervoor om met Magister of SOM te werken?

Waarom een papieren agenda?

Een papieren agenda levert ontzettend veel voordelen op. Hieronder ligt ik ze kort toe.

1

Meer overzicht
Door een planning op papier te maken heb je meer overzicht. Je hoeft je huiswerk niet in je hoofd te onthouden.

2

Vooruitkijken
Door een planning op papier te maken, kan je beter vooruitkijken. Je hebt meer inzicht wat er in de week moet gebeuren.

3

Beter onthouden
Als je je huiswerk zelf opschrijft, zal je het ook beter onthouden. Dus op het allerlaatste moment die wiskunde toets leren is er niet meer bij. Een fijn vooruitzicht he?

4

Betere concentratie
Doordat je precies weet wat je gaat doen en wat er gaat komen, zal je concentratie beter zijn. Je bent niet meer bezig met wat er allemaal gaat komen, maar je kan gewoon echt bezig met het huiswerk.

5

Minder mobiel = minder afleiding 
Je hoeft niet de hele tijd op je telefoon te kijken wat je ook alweer moet doen. Dat zorgt er ook direct weer voor dat er minder afleiding is in de vorm van sociale media, games of andere apps.

  • Omdat ik geloof in de voordelen van een papieren agenda, heb ik mijn eigen Planagenda ontwikkeld. Niet zomaar een agenda. Niet een agenda die je bij bijvoorbeeld de Hema kan kopen. De planagenda van ’t Leerlab is een agenda waarin je je huiswerk opschrijft, maar ook direct je planning maakt.

    Kinderen zullen echt ervaren dat je met een goede planning effectiever werkt en uiteindelijk zelfs meer tijd overhoudt voor leuke dingen!

    Meer informatie over de Planagenda? Check hem hier!

LEESTIJD: 3 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert dat een papieren agenda zorgt voor meer overzicht en concentratie
  • Je leert dat een papieren agenda leerlingen beter laat plannen
  • Je leert dat mobiele apparaten zorgen voor meer afleiding

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven