Hoe ik vroeger voor mijn proefwerk leerde

In deze blog wil ik jullie graag even mee terug nemen in de tijd. In de tijd dat ik nog op de middelbare school zat.

Toen ik naar de middelbare school ging, woonde ik een klein dorpje buiten Groningen. Elke dag stapte ik op de fiets en fietste ik samen met mijn vriendinnen naar school. Ik was best een brave leerling. Ik maakte mijn huiswerk, kwam (bijna) nooit te laat, werd er niet uitgestuurd. Kortom het ging eigenlijk best goed. Maar waar ik tegenaan liep was het leren voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en biologie.

Ik wist niet goed hoe ik het moest aanpakken. Zoveel tekst. Hoe zorg je ervoor dat je dat kan onthouden?

Op school kreeg ik het advies om een samenvatting te maken.
Maar hoe maak je dan een samenvatting? En wat is een goede samenvatting?

Niemand die mij dat vertelde.

 

Wat ik uiteindelijk deed?

Stel ik had een proefwerk voor aardrijkskunde en ik moest hoofdstuk 3 leren. Wat ik deed? Ik schreef heel hoofdstuk 3 over en dat was dan mijn samenvatting. Want hoe kon ik bepalen wat belangrijk was en wat niet? Ik was veel te bang om dingen niet op te schrijven. Want misschien kwam dat wel op de toets. Je begrijpt vast, ik was heel veel bezig met school.  Lang aan het leren. Lag ik weer in m’n bed de hele samenvatting hardop aan mezelf aan het voorlezen. En nog een keer. En nog een keer. Helemaal niet efficiënt. Daardoor bleef er ook weinig tijd over voor leuke dingen. Kortom ik was een puber die veel met school bezig was.

En je raadt het al: ik haalde helemaal geen goed cijfer voor de toets van aardrijkskunde. Ik begreep er niks van. Wat deed ik toch verkeerd? Hoe moest ik dan leren? Ik had toch het advies van mijn docenten opgevolgd?

Ik zie steeds vaker kinderen die hier moeite mee hebben waardoor ze vastlopen. Ze raken gefrustreerd, hun motivatie verdwijnt en het gevolg is dat ze steeds minder gaan doen. En misschien wel blijven zitten. Ik geloof dat dat anders kan en heb daarom mijn eigen Planagenda en online training ontwikkeld waarbij ik kinderen leer leren en plannen. Wil je meer weten? Kijk dan eens rustig rond op de website. Heb je nog vragen? Of wil je gewoon eens een keer kletsen?

Neem gerust contact met me op!

LEESTIJD: 2 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je ontdekt dat leerlingen vaak niet weten hoe je prioriteiten stelt
  • Je ontdekt dat leerlingen vaak niet weten hoe je het beste leert

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven