Hoe ontstaat faalangst?
In een eerdere blog schreef ik al over faalangst. Wat is faalangst en wat gebeurt er met je lichaam op zo’n moment? In deze blog vertel ik je onder andere over hoe faalangst kan ontstaan en hoe je het kan herkennen.
Ontstaan van faalangst
Hoe kan het nou dat jij faalangst hebt en je beste vriend of vriendin niet? Dat kan door verschillende dingen komen. Het kan soms zo zijn dat faalangst aangeboren is. Maar het kan ook ontstaan omdat één van je ouders faalangstig is. Jij kopieert vaak (onbewust) het gedrag van je ouders en in dit geval dus het faalangstig gedrag.
Daarnaast kan faalangst ook ontstaan, omdat jij in een bepaalde omgeving vaak moet presteren. Misschien ben je wel topsporter? Dan moet je vaak én op hoog niveau presteren.
De rol van je ouders is ook erg belangrijk. Het kan zijn dat je ouders af en toe één van de volgende uitspraken doen: “Doe je best!” of “Doe normaal!”. Aan de ene kant superfijn dat je ouders dit tegen je zeggen, maar aan de andere kant zijn het best vage uitspraken. Want wat bedoelen ze er precies mee? Hoe weet jij wanneer je “genoeg” je best hebt gedaan? Dan zal je natuurlijk altijd zien dat je daarna een tegenvallend resultaat hebt. Worden je ouders boos. Maar je had toch je best gedaan?
Vaak komen daarna negatieve gedachten over jezelf: ‘Zie je wel, ik kan het niet. Ik ben dom. Waarom kan ik het niet en hij wel?’
Heb jij faalangst?
Ben je een keer ergens gespannen voor? Dan is dat natuurlijk helemaal niet erg. Gezonde spanning zorgt ervoor dat je alert bent en meestal beter presteert.
Maar blijven die spanningen steeds terugkomen? Krijg je buikpijn? Word je misselijk? Ga je zweten? Gaat je hart sneller en sneller tekeer? Zorgen die spanningen er uiteindelijk voor dat je niet laat zien wat je kan, wat jij in huis hebt? Dan kan het zomaar zijn dat jij last hebt van faalangst.
Waarschijnlijk ga je je steeds meer terugtrekken, ben je steeds vaker verlegen. Het kan ook zijn dat je juist steeds vaker drukker en uitbundig gaat doen om je spanningen te camoufleren. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal en ga je steeds slechter en slechter over jezelf denken en worden je resultaten ook steeds slechter.
Tips!
Wil jij niet in deze negatieve gedachten over jezelf blijven hangen? Nee toch? Dat dacht ik al! Daarom vind je in de volgende blog 5 tips om je te helpen bij faalangst!