Hoeveel uur onderwijs besteed jij aan leren leren en plannen?
Ik ben heel nieuwsgierig, hoeveel uur onderwijs heb jij in totaal gehad in je onderwijscarrière over leren leren? Het aantal uren is meestal maar op 1 hand te tellen. Vroeger heb ik ook geen uitleg gehad over hoe ik het beste kon leren. Ik deed maar wat.
De leerlingen, docenten en scholen die ik vanuit ’t Leerlab spreek, geven ook aan dat het vaak niet meer dan 5 uur in totaal is. Daar schrik ik van. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Scholen die juist enorm inzetten op leren leren en plannen. Fantastisch!
Maar helaas, het merendeel van de scholen besteedt nog veel te weinig aandacht aan deze belangrijke vaardigheden. Met ’t Leerlab heb ik een grootste missie: Alle leerlingen in Nederland en België Leren Leren en Plannen!
Want Leren leren en en leren plannen is belangrijk voor alle leerlingen. We mogen er niet van uit gaan dat leerlingen dit zomaar kunnen. Dat dit vanzelf gaat. Voor mij komt dat heel mooi naar voren in deze uitspraak:
“Ja, omdat niemand je echt leert hoe je moet leren. En dat is best handig, want je moet veel leren op school!”
Deze uitspraak is van een leerling die ik afgelopen schooljaar heb geleerd hoe ze het beste kan leren. Ik vroeg haar aan het einde van de begeleiding of ze dit ook zou adviseren aan haar klasgenoten en dit was haar antwoord.
Bestaande problemen in het onderwijs groter door Coronacrisis!
Drie jaar geleden ben ik ’t Leerlab gestart, omdat ik zag dat veel leerlingen vastliepen en moeite hadden met leren leren en plannen. Als ik terugkijk op afgelopen drie jaar denk ik dat er steeds meer en meer leerlingen vastlopen.
Ze hebben geen idee hoe ze moeten leren. Lezen de tekst een beetje door en werken al helemaal niet meer met een agenda. Want we hebben Magister toch?
De problemen op het gebied van leren leren en plannen waren voor de Coronacrisis ook al in het onderwijs, maar ik denk dat deze problemen afgelopen schooljaar nog meer naar voren zijn gekomen. Dat nog meer duidelijk is geworden dat leerlingen dit moeilijk vinden.
Dit komt ook naar voren in het onderzoek van Onderwijs Inspectie. Bestaande problemen in het onderwijs, zijn afgelopen schooljaar nog groter geworden door de Coronacrisis.
En nu?
Nu we weten dat deze problemen nog groter zijn geworden, is het belangrijk om in actie te komen! Een plan te maken. Hoe kunnen we leerlingen helpen op het gebied van leren leren? Hoe kunnen we leerlingen leren plannen? Kortom hoe integreren we deze belangrijke basisvaardigheden in ons onderwijs?
’t Leerlab biedt verschillende mogelijkheden om jullie daarbij te helpen! Zo verzorgen we workshops voor docenten, hebben we een lesmethode leren leren en plannen ontwikkeld voor jullie mentorles en hebben we een eigen Planagenda ontwikkeld.
Allerlei mogelijkheden en opties om Leren Leren en Plannen te integreren in je onderwijs.
Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. We denken graag met jullie mee! Mocht je nieuwsgierig zijn naar de opties, laat het ons weten. Stuur een mailtje naar: info@tleerlab.nl of bel ons op 0621395960.