Heel veel kinderen doen het: leren door te lezen en nog eens te lezen! Ik begrijp het: negen van de tien keer doen kinderen dat omdat ze geen idee hebben hoe ze moeten leren. Dus gaan ze maar lezen, nog eens lezen en nog eens lezen. Wil jij weten hoe leren werkt? Lees dan deze blog!

Als je als ouder aan je kind vraagt of ze geleerd hebben, zal jouw kind deze vraag waarschijnlijk met “ja” beantwoorden. Kinderen denken oprecht dat ze op deze manier goed geleerd hebben.

 

Maar bij deze wil ik een oproep doen om te stoppen met lezen en nog eens doorlezen!

 

Waarom?

Als je de tekst doorleest en nog eens doorleest krijg je het gevoel dat je de lesstof kent, maar als je een dag later of een paar dagen laten een toets hebt, weet je niets meer! Je kan je misschien nog vaag herinneren waar de plaatjes in het boek stonden, maar heel veel meer niet.

 

Hoe kan dat?

Als jij de tekst leest en nog eens leest krijg je het gevoel de tekst en de stof te kennen, maar wat er eigenlijk gebeurt, is dat je de tekst en afbeeldingen herkent. Je kent het dus niet! Het zit in je kortetermijngeheugen.

 

Wij mensen hebben erg de neiging om onze kennis en vaardigheden te overschatten. Kortom: we denken heel erg positief over onszelf. Dus als jouw zoon of dochter dat biologie hoofdstuk heeft gelezen en jij daarna vraagt “Heb je goed geleerd?” dan denkt jouw zoon of dochter dat hij/zij de kennis en informatie van die tekst nog best goed weet.

 

Dus stop met doorlezen en ga actief bezig met de lesstof! Wat kan je doen om actief bezig te gaan met de lesstof? Hier een paar tips speciaal voor jou:

 

Tip 1: Lees de tekst en bedenk kernwoorden over de tekst en schrijf ze op. Lees daarna de tekst nog een keer (het liefst hardop) en kijk of jouw kernwoorden kloppen. Vul aan waar nodig.

 

Tip 2: Maak voor de talen woordkaartjes om te leren. Aan de ene kant van het kaartje schrijf bijvoorbeeld het Engelse woord en aan de andere kant de Nederlandse vertaling.

 

Tip 3: Maak oefeningen/opdrachten opnieuw en kijk na!

 

Welke tip ga jij proberen?

 

Laat een reactie achter