Je geweldige brein

Wat is er zo geweldig aan je brein? Lees deze blog en je begrijpt het brein beter en leert daardoor ook beter.

Er was eens een meisje die graag heel goed wilde piano spelen. Ze ging een paar keer aan de slag, maar het lukte niet zo goed. De noten die uit de piano kwamen leken helemaal niet op de noten die ze uit haar favoriete liedjes hoorde. Ze raakte gefrustreerd, had geen zin meer om te piano te spelen en ze deed er dan ook weinig aan. Ze besloot dat ze niet goed was in piano spelen en stopte er mee.

Misschien herken je dit verhaal wel bij jezelf? Misschien denk je wel dat je heel slecht bent in rekenen, wiskunde of geschiedenis.

Maar er is goed nieuws! Op een dag leerde dit meisje meer over de werking van haar brein en toen veranderde er wat…

De laatste tijd weten we steeds meer over het brein. Er is veel onderzoek gedaan en we krijgen steeds meer manieren om het brein te bekijken. Bijvoorbeeld door scans. Je kan zelfs op een scan zien, wanneer iemand veel heeft geoefend.

 

Het brein

Het brein is een orgaan in je lichaam en bestaat uit cellen en weefsel. Je brein zit in je hoofd. We noemen het ook wel de hersenen. Het brein ontvangt signalen uit je hele lichaam en die komen via je zenuwen terecht in je brein. Door je brein kan je denken, onthouden, zien, horen en voelen. Best knap hè?!

 

Trainen maar!

Elk brein is anders. Zelfs de breinen van een eeneiige tweeling zijn verschillend. Veel mensen geloven dat het vast staat hoe slim iemand is. Ze geloven dat je ‘slim’ of ‘dom’ bent of ‘gewoon normaal’. Dat je zo wordt geboren en dat je zo van de rest van je leven blijft.

Maar weet je wat het leukste is? Je kan je brein trainen. Je brein kan je veranderen en is dus maakbaar. Je brein verandert door de dingen waarover je denkt, dingen die je leert en die dingen die je vaak doet.

Breinonderzoekers zijn erachter gekomen dat je het brein kunt trainen, net als een spier. Als je het veel en op de juiste manier gebruikt, wordt je brein sterker. Om een sterk brein te houden, moet je wel regelmatig trainen.

 

Oefenen

Je brein wordt sterker als je oefent. Je kunt dus slimmer worden in iets.

Ga even terug in de tijd. Weet je nog hoe je hebt leren fietsen? Kon je dat direct? Of ben je begonnen op een loopfietsje? Misschien had je ook wel een driewieler en toen je wat ouder was mocht je op een echte fiets fietsen. Eerst natuurlijk met zijwieltjes en daarna met wat hulp van je ouders. Door te oefenen, te vallen en weer op te staan leerde je fietsen. Nu fiets je waarschijnlijk zonder erbij na te denken.

Oke, nu heb je wat informatie over het brein, maar wat betekent dat nou voor jou?

Het betekent in ieder geval dat iedereen beter kan worden in wat je leert en doet. Of dat nou hockey is, die Franse woordjes, Geschiedenis of piano spelen. Je kan het NOG niet.

1

Veel oefenen

2

Herhalen

3

Veel uitproberen

4

Neem pauzes

5

Gebruik verschillende manieren van leren

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog geleerd dat je niet ‘slim’, ‘dom’ of ‘gewoon normaal’ bent, maar dat je ergens altijd beter in kunt worden.

LEESTIJD: 4 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert hoe jouw brein werkt
  • Je leert hoe je jouw brein kunt trainen

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven