Je kan niet multitasken!

Soms lijkt het zo, maar het is niet waar. Soms lijkt het alsof we meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Die ene toets voor geschiedenis leren en ondertussen ook wat appen met je vrienden. Maar onze hersenen vinden dit helemaal niet fijn. We zijn dan continu aan het wisselen van taken: geschiedenis leren, appen, geschiedenis leren, appen.

Het duurt best lang voordat je weer met je volle aandacht en focus bezig met één taak. Stel je stopt even met leren, omdat je nog wat appjes wilt versturen, dan duurt het ongeveer 2 tot 3 minuten voordat je weer je volledige concentratie terug hebt.

Als je veel wilt bereiken, doen dan steeds 1 ding tegelijk!
Zorg er dus voor dat je tijdens het maken van je huiswerk en het leren alleen daar mee bezig bent. Alle aandacht voor je schoolwerk.

 

Opgeruimde plek

Zorg ervoor dat je werkplek afleidingsvrij is! Een opgeruimde werkplek is belangrijk.

Waar je ook zit, de keukentafel of aan je bureau. Zorg dat het opgeruimd is zodat je zo min mogelijk afleiding hebt. Nee dat betekent niet dat je hele tafel of bureau leeg moet zijn, maar het moet wel overzichtelijk zijn, zodat je weet wat je moet doen en dat je niet wordt afgeleid door dat briefje of tijdschrift.

Leg je telefoon ver weg!

Moet dat echt? Ja dat moet echt! Smartphones zijn gemaakt om continu je aandacht te trekken. Dat doen ze onder andere door de notificaties. Die notificaties storen je iedere keer bij het leren. Dat is niet handig, want wil je die ene geschiedenis toets graag goed leren, dan heb je toch echt je volledige aandacht nodig!

Dus hoe verder weg je telefoon is, hoe beter jij kan leren. Doordat je geen afleiding hebt, of denkt te gaan hebben, is je concentratie veel en veel beter. Door heel even op je telefoon te kijken, word je zo’n 2 tot 3 minuten uit je concentratie gehaald. Dus leg je mobiele telefoon ver weg en zet hem op vliegtuigstand, zodat je ook geen meldingen meer ontvangt.

 

Pomodori-techniek

Merk je dat je concentratie op is, neem dan even 5 minuten pauze. Ik werk zelf vaak met de Pomodori-techniek. Het werkt heel simpel. Je werkt 25 minuten en daarna neem je 5 minuten pauze. Daarna werk je weer 25 minuten en dan neem je weer 5 minuten pauze. Dan werk je nog één keer 25 minuten en daarna neem je een wat langere pauze.

Als ik op deze manier werk, heb ik meer concentratie en focus en krijg ik meer gedaan in een korte tijd!

Naturlijk hoop ik dat je na het lezen van deze tip stopt met multitasken en je iedere keer slechts bezighoudt met 1 taak gelijk. Maar mocht ik je nog steeds niet hebben overtuigd, dan hier nog even de voordelen speciaal voor jou op een rijtje!

Voordelen van single-tasking!

Je komt in een flow!

De flow is dat moment dat je je verliest in een taak. Alles kost minder moeite. Je gaat ineens als een speer door al je huiswerk heen en je hebt zelf niet eens door. Daarnaast zorgt die flow ervoor dat je een voldaan en gelukkig gevoel krijgt!

Je hebt een betere concentratie!

Misschien heel logisch, maar hoe minder er om je heen gebeurt, hoe gemakkelijker het is om je op 1 taak te concentreren. Met een goeie concentratie, presteer je ook beter. Je maakt je huiswerk beter en de lesstof van die ene toets komt gemakkelijker in je hoofd!

Je hebt minder stress!

Multitasken maakt je druk en gestresst. Het continu wisselen tussen verschillende taken (geschiedenis leren en appjes versturen) werkt stress verhogend en zorgt er ook nog eens voor dat je helemaal niet effectief bezig bent.

Natuurlijk snap ik dat je niks wil missen op je mobiele telefoon, maar geloof me, die berichtjes lopen echt niet weg. Focus je op 1 ding tegelijk en daarna heb je nog genoeg tijd over op al die berichtjes te reageren!

LEESTIJD: 5 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • In deze tip leer je waarom we niet kunnen multi-tasken
  • In deze tip leer je wat de voordelen zijn van 1 taak uitvoeren

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven