Lesmethode Leren Leren & Plannen

Speciaal voor middelbare scholen die op een structurele manier aan de slag willen met leren leren, plannen, studievaardigheden en executieve functies.

Willen jullie je leerlingen studievaardigheden aanleren, maar lukt het nu nog niet structureel?

Herken jij het volgende?

 • Jullie vinden wel theorieën over leren leren, maar aan concreet materiaal en een leerlijn ontbreekt het.
 • Jullie willen aan de slag met studievaardigheden, plannen en leren leren, maar waar begin je?
 • Mentoren gaan zelfstandig op een eiland aan de slag en vinden iedere keer zelf het wiel uit.

Elly: “Wat is het een feest om met de methode van ‘t Leerlab te werken. Voor jezelf én je leerlingen. Eindelijk laagdrempelig lesmateriaal waar je praktisch aan de slag kan met je leerlingen op het gebied van leren leren en plannen.  De inhoud van de methode is goed neergezet. Alles werkt: herhalen, de testjes, de andere doe-dingen. Deze elementen zorgen ervoor dat leerlingen bewust worden over hoe ze zelf bezig zijn en wat er anders zou kunnen.”

Waarom deze methode?

‘t Leerlab heeft een duidelijke missie: Alle leerlingen in Nederland en België leren leren en leren plannen. Leren en plannen zijn beide vaardigheden die we niet spontaan ontwikkelen. Deze moeten we écht aanleren.

Wij vinden dat de basis van alle leerlingen goed moet zijn. Een goede basis zorgt ervoor dat leerlingen gemakkelijker kunnen leren, beter kunnen plannen en uiteindelijk meer zelfvertrouwen en motivatie hebben.

Dat is de reden waarom wij een methode hebben ontwikkeld.

Als voormalig leerkracht weet Laura hoe belangrijk het is om laagdrempelig, flexibel en praktisch materiaal in te kunnen zetten. Dat is waar we voor zorgen met onze methode. Een methode die gemakkelijk geïmplementeerd kan worden, zodat jullie als school aan de slag kunnen met leren leren, plannen, studievaardigheden en de executieve functies.

Dit is wat de methode jullie als school oplevert:

 • Een duidelijke en praktische aanpak op het gebied van studievaardigheden.
 • Jullie werken met een duidelijke leerlijn en alle mentoren/coaches hebben dezelfde aanpak.
 • Jullie leren jullie leerlingen leren en plannen en zijn daardoor minder bezig met het begeleiden van 1-op-1 leerlingen. Kortom: geen brandjes blussen, maar een klassikale aanpak!
Ja, ik wil de methode voor slechts € 1,- 30 dagen proberen!

Jullie mentoren springen een gat in de lucht met onze methode omdat:

 • Het praktisch, laagdrempelig en gemakkelijk te gebruiken materiaal is.
 • Mentoren een duidelijk plan hebben en niet meer zelf het wiel hoeven uit te vinden.
 • Ze structureel aan de slag kunnen met leren leren en plannen.
 • Ze meer energie hebben, omdat hun leerlingen gemotiveerd zijn én wel wat doen met de tips en adviezen.

Ik ben nieuwsgierig naar de methode en wil hem 30 dagen voor €1 proberen

De lesmethode van ‘t Leerlab is ontwikkeld door Laura Koops van ‘t Jagt in samenwerkingen met meerdere mentoren uit heel Nederland en België.

Straks net zo enthousiast als het Harens Lyceum?

“Wauw, wat zit deze lesmethode goed in elkaar! De methode legt uit waar de ideeën vandaag komen, dat zorgt ervoor dat de informatie goed landt bij de leerlingen”⁠

Jullie leerlingen kunnen door de methode:

 • Ontdekken welke leerstrategieën effectief zijn en hoe ze de kunnen inzetten.
 • Ervaren wat het hen oplevert als ze op een effectieve manier leren en plannen en zullen daar ook het nut van gaan inzien.
 • Weten hoe ze moeten leren, dat zorgt voor meer zelfvertrouwen. Daardoor groeit ook de motivatie en het plezier in school.

In het kort:

 • De methode bestaat uit 10 modules.
 • De modules kan je inzetten over een of twee leerjaren.
 • De methode is geschikt voor de brugklas en de tweede klas.
 • De methode is praktisch en gemakkelijk te gebruiken.
 • De lessen zijn in te zetten tijdens klassikale lessen, zoals bijvoorbeeld de mentorles of een apart vak over leren en studievaardigheden.
 • De lessen kunnen ook voor individuele leerlingen ingezet worden.
 • Alle mentoren/docenten krijgen toegang tot een digitaal portaal. Op dit portaal vind je alle materialen: werkboeken, handleiding, instructievideo’s en extra werkbladen.
 • Aantrekkelijk prijs voor jullie als school als jullie werken met onze Planagenda.

Evelyn: “De lesmethode is heel praktisch. Heel fijn. Het werkt kort en snel. Leerlingen gaan direct proberen. Een aanrader voor alle middelbare scholen die aan de slag willen met leren leren, plannen en studievaardigheden!

Praktische informatie

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over onze lesmethode:

Voor welk niveau/niveau’s is deze methode geschikt?

De lesmethode is geschikt voor alle niveau’s. We adviseren deze methode in te zetten in klas 1 en/of 2.

Waarom een methode over leren leren?

Onze leerlingen gaan heel veel en lang naar school, maar we leren ze eigenlijk nooit hoe ze het beste kunnen leren. Zonde! Allereerst omdat dit een vaardigheid is die leerlingen moeten aanleren. En ten tweede zorgt het ervoor dat leerlingen meer motivatie en zelfvertrouwen hebben als ze weten hoe ze het beste kunnen leren.

Hoe kan je deze lessen het beste geven?

De lessenserie kan je inzetten tijdens de mentorles of tijdens een los vak over bijvoorbeeld studievaardigheden. Daarnaast zijn de lessen ook in te zetten bij 1-op-1 begeleiding van leerlingen.

Ik ben nieuwsgierig naar de methode en wil hem graag 30 dagen proberen!

Hoe krijgen we de lessen aangeleverd?

De lessen (inclusief handleiding, werkboek, extra werkbladen en video’s) vind je in onze online omgeving: De Leerlab Academie. Gaan jullie werken met onze methode? Dan krijgen jullie mentoren/docenten toegang tot dit digitale portaal. Zo heb je alle informatie overzichtelijk op één plek staan.

Waarom hebben jullie gekozen voor 10 modules?

We hebben er heel bewust voor gekozen om te werken met modules, zodat je deze kan verdelen over een of twee leerjaren. In de pilotfase merkten we dat ‘vaste’ lessen zorgen voor een bepaalde druk. We weten dat er tijdens de mentorlessen ook nog andere dingen spelen. Dus zo kan je gemakkelijker kiezen om een deel van de les aandacht te besteden aan leren leren en plannen. Het andere deel van de les kan je dan inzetten op bijvoorbeeld het sociaal emotionele gedeelte. Daarmee willen we de docenten de vrijheid geven om te kijken wat nodig is voor hun klas en leerlingen. Het online portaal onthoudt altijd waar je bent gebleven.

“De lesmethode is heel duidelijk en to-the-point. De enthousiaste instructie video’s met Laura zorgen ervoor dat alle leerlingen dezelfde instructie krijgen. Eindelijk een methode die leerlingen écht effectief leert leren en plannen”
Marieke – Dr. Aletta Jacobs College