Maak een duidelijke planning!

Planningen, ik ben er onwijs gek op! Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een heleboel plan. Ik maak bijvoorbeeld voor ’t Leerlab een weekplanning. Daarin schrijf ik precies op wat ik ga doen en hoe lang ik er mee bezig ben. Ik merk elke week weer hoe beter ik mijn week plan, des te beter ik me voel.

Laatst was het er niet van gekomen. Of eigenlijk: ik had geen tijd gemaakt om een planning te maken voor de nieuwe week. Als ik geen planning maak, dan ervaar ik stress, weet ik niet of ik alles wel afkrijg en ben ik met mijn hoofd en gedachten vooral daarmee bezig. Het geeft me een onrustig gevoel en kan me daardoor ook slecht concentreren en focussen op het werk dat ik moet doen.

 

Plannen zorgt voor minder stress!

Dat is eigenlijk ook iedere keer wat ik terugzie bij leerlingen. Hun hoofd zit vol met alles wat er nog moet gebeuren. En dat stapelt en stapelt maar op. Ze ervaren stress en zijn vooral bezig met wat morgen af moet zijn. Zonde, want zo werkt het niet als we goed willen leren!

 

Weekplanning onder de loep!

Ik hoor vaak van ouders dat hun kind heel goed kan plannen. Maar als ik dan met de leerling naar de planning kijk, zie ik dat er een planning is, maar dat de planning niet haalbaar is. De weekplanning is niet specifiek genoeg. Leerlingen schrijven op dat ze hoofdstuk 2 gaan leren van Frans. Een veel te groot en vaag doel.

 

Grip op je week met een goede weekplanning!

Door goed te plannen, werk je stapje voor stapje toe naar dat ene proefwerk of die grote praktische opdracht. Het fijne van goed plannen, is dat je rekening houdt met hoe je iets kan leren.

Wil je goed leren, dan zijn er twee leerstrategieën die voor iedereen werken: actief bezig met je lesstof en het verspreiden van je lesstof. Het maken van een planning zorgt ervoor dat je de lesstof ook echt goed kan verspreiden.

Voor het leren is het belangrijk dat je duidelijke doelen stelt. Wat ga je precies leren? Wees zo specifiek mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je dingen regelmatig herhaald, zodat je het minder snel vergeet en dat je na 25 minuten een pauze neemt.

 

Vaste plandag!

Kies een vaste dag in de week waarop je je planning gaat maken. Vind je het lastig, vraag dan om hulp. Er zijn vast mensen in je omgeving die je kunnen helpen bij het maken van je planning. Is je planning klaar? Tja, dan werkt het heel simpel: de weekplanning volgen.

Raak niet in de stress al er iets verandert. Pas je planning gewoon aan. Het fijne is: je hoeft niet meer na te denken over wat je allemaal nog moet doen.

Voordelen van een planning!

Het fijne van een planning is, je hebt geen stress meer en is er genoeg ruimte in je hoofd om te leren voor die ene toets of die sommen van wiskunde te maken. Je hebt meer concentratie en focus, omdat je precies weet wat je gaat doen.

En ook niet onbelangrijk: je hebt meer vrije tijd! Leerlingen die ik begeleid en de uitdaging aan gaan en gaan plannen, zijn iedere keer weer zo verbaasd hoe fijn het is om te plannen!

Ik ben benieuwd. Ga jij de uitdaging ook aan?

Download dan de gratis weekplanner van ’t Leerlab !

LEESTIJD: 4.5 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • In deze tip leer je wat de voordelen van plannen zijn!
  • In deze tip leer je dat het belangrijk is om een duidelijke planning te maken en waarom.

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven