Mini Whiteboards zijn de bom!
Mini Whiteboards zijn de bom! Toen ik zelf voor de klas stond, gebruikte ik ze fanatiek. Wat zijn Mini Whiteboards? Wat zijn de voordelen van de Mini Whiteboards? En hoe kun je ze inzetten in je les? Deze vragen beantwoord ik de nieuwste tip!
Actieve en betrokken leerlingen!
Je kent ze vast. De leerlingen die onderuitgezakt in je les zitten. Die met gezucht hun jas uit doen. Je hoort het jezelf alweer zeggen: “Kom op jongens, spullen pakken en tas van tafel”.
Jij als docent bent hard aan het werk. Je haalt alles uit de kast om je leerlingen bij de les te houden. Maar elke keer blijft het weer een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat ALLE leerlingen actief, gemotiveerd en betrokken zijn?
Want, dat is wat je wilt toch?
Alle leerlingen actief!
De Mini Whiteboards zijn een fantastisch middel die jou kunnen helpen in de les. Toen ik zelf voor de klas stond gebruikte ik ze dagelijks in mijn lessen. Tegenwoordig zet ik ze in tijdens mijn trainingen en workshops, want tja voor die docenten is het ook best een uitdaging om na een dag hard werken op te letten en actief mee te doen! 😉
Wat zijn Mini Whiteboards?
Mini Whiteboards zijn whiteboards, maar dan in het klein en voor elke leerling. De whiteboards zijn heel gemakkelijk en simpel te maken. Je pakt een wit papiertje, deze lamineer je en tada daar heb je een Mini Whiteboard! Alle leerlingen krijgen een whiteboard, stift en doekje tijdens de les.
Beter onthouden
Tijdens je les wil je dat leerlingen betrokken zijn en actief meedoen. Dat is niet alleen fijn voor jou als docent, maar ook voor de leerlingen. Als leerlingen actief meedoen en betrokken zijn, zullen ze de lesstof beter en gemakkelijker onthouden.
Je kan leerlingen op een heleboel verschillende manieren actief betrekken en aan het werk zetten. Je kan ze betrekken door leerlingen te laten lezen, schrijven, denken en verwoorden!
In een eerdere tip schreef ik over de techniek Buurman&Buurman (hyperlink naar deze tip). Dit is een techniek die je kan inzetten, zodat leerlingen de lesstof herhalen en verwoorden. Dus wil je daar meer over weten? Lees die tip straks even.
Maar weer terug naar de Mini Whiteboards. De whiteboards zorgen ervoor dat alle leerlingen actief mee moeten doen met de les. Er is niet maar één leerling die naar voren komt en op het bord laat zien hoe je bijvoorbeeld tot een bepaalde oplossing komt, alle leerlingen doen dat.
Hoe gebruik je de Mini Whiteboards?
De whiteboards kan je op heel veel verschillende manieren gebruiken. Je kan ze bijvoorbeeld inzetten om relevante voorkennis van je leerlingen te activeren. Voorkennis activeren is belangrijk, want voorkennis geeft betekenis aan nieuwe informatie.
Als je wilt dat jouw leerlingen iets leren, moet je aansluiten bij hun geheugen. En hoe meer voorkennis er is geactiveerd, hoe sneller de leerlingen de lesstof begrijpen.
Activeren van voorkennis!
Je kan de whiteboards dus inzetten bij het activeren van de voorkennis. Leerlingen denken na, maar moeten ook opschrijven wat ze nog weten. Op deze manier zijn ze actief aan het nadenken. In hun geheugen aan het graven. Daardoor zullen de verbindingen tussen de hersencellen sterker worden.
Whiteboards tijdens je instructie!
De Mini Whiteboards kan je ook inzetten tijdens je instructie. Geef leerlingen een opdracht of som en laat ze deze op het whiteboard maken. Jij als docent loopt rond en ziet heel snel welke leerlingen jouw instructie hebben begrepen en welke nog niet.
Je zou leerlingen ook checkvragen op hun Mini Whiteboard kunnen laten maken.
Wat zijn Checkvragen?
Checkvragen zijn vragen die jij continu tijdens je les stelt om de lesstof te herhalen, maar ook om te kijken of de leerlingen het goed hebben begrepen.
Je legt wat uit en stelt een checkvraag. Je legt weer wat uit en stelt daarna weer een checkvraag. Checkvragen stel je continu tijdens je les.
Stel jij legt wat uit en je stelt daarna een checkvraag, dan kan je één leerling de beurt geven, maar je wilt dat alle leerlingen nadenken. Geef leerlingen denktijd, laat ze het antwoord opschrijven/uitwerken op hun wisbordje. Laat ze daarna overleggen met hun Buurman en controleer dan met 3 willekeurige beurten de antwoorden.
Op deze manier moeten leerlingen continu in actie komen. Continu nadenken en zelf actief bezig zijn tijdens je les.
Wat zijn de voordelen van de Mini Whiteboards?
Volgens mij zijn de voordelen na het lezen van deze tip wel duidelijk, maar mocht dat nog niet zo zijn, hier dan nog even de voordelen.
Leerlingen hebben geen tijd om af te dwalen, weg te dromen of te ouwehoeren. Ze moeten continu bij de les zijn. Ze moeten denken, schrijven, overleggen. Daardoor zal er minder ongewenst gedrag in je les zijn.
Doordat de leerlingen zo actief zijn, zullen ze de lesstof beter onthouden.
Kortom: de Mini Whiteboards zijn fijn voor jou, maar ook voor de leerlingen.