Plannen is de beste oplossing voor uitstelgedrag

Er is de laatste tijd heel veel onderzoek gedaan naar leerstrategieën. Welke strategie werkt wel als je wilt leren voor een proefwerk? En wat werkt juist helemaal niet?

Uit de onderzoeken komt naar voren dat er twee leerstrategieën effectief zijn en écht werken. De eerste strategie die werkt is actief bezig met de lesstof. Het is dus belangrijk dat je er een productieve taak van maakt. De tweede leerstrategie die werkt is het verspreiden van je leermomenten. Dat klinkt onwijs gemakkelijk, maar om die tweede leerstrategie uit te kunnen voeren, is het wel handig om een planning te maken.

Daarnaast is het maken van een planning de beste oplossing voor uitstelgedrag. Heb jij veel last van uitstelgedrag? Wil je wel, maar weet je niet goed waar je moet beginnen en schuif je het iedere keer maar op? Ik kan me voorstellen dat dat thuis zorgt veel ruzies en discussies. Helemaal niet fijn.

 

Waarom is plannen de beste oplossing tegen uitstelgedrag?

Een makkelijke reden om je huiswerk uit te stellen is ‘omdat je toch nog genoeg tijd hebt’. Het kan best nog even wachten. Maar is dat wel echt zo? Een planning zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt van wat er moet gebeuren. Hoeveel tijd heb je? Wanneer kan je het beste wiskunde maken of de toets voor Frans leren. Plannen zorgt dat jij rust krijgt in je hoofd. Je weet precies wat je wanneer gaat doen en ervaart daardoor geen of minder stress.

Je concentratie wordt beter en je gaat minder uitstellen. Het is wel belangrijk dat je een haalbare planning maakt. Dus wees zo specifiek mogelijk. Wat ga je precies maken of leren? Schrijf dus niet alleen het vak op waar je mee aan de slag gaat, maar ook echt wat je gaat doen. Daarnaast is het ook van belang dat je niet te veel in een keer in plant. Als je een te groot doel hebt, is de kans groot dat je nog steeds gaat uitstellen.

Wil jij na het lezen van deze blog een planning gaan maken? Dat kan! Bekijk onze Planagenda.

LEESTIJD: 3 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert welke leerstrategieën effectief zijn
  • Je leert waarom je uitstelt
  • Je leert waarom plannen de beste oplossing is tegen uitstelgedrag

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven