Tja, dat plannen blijft toch een hele uitdaging. Hoe komt het nou dat pubers plannen zo ontzettend lastig vinden? Of dat ze wel een poging doen om aan hun planning te beginnen, maar zich daar uiteindelijk helemaal niet meer aan houden?

Onderzoek wijst uit dat huiswerk plannen, verdelen en organiseren de grootste struikelblokken zijn de puber.

Bij pubers gebeurt er een heleboel. Dat is één van de redenen waarom dat plannen bij  pubers zo moeizaam gaat. Er verandert van alles: lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied.

De ontwikkeling van deze gebieden loopt niet gelijktijdig.

Lichamelijke veranderingen
De meest zichtbare verandering van jouw puber is de lichamelijke verandering. Er gebeurt van alles. Zo krijgen jongens de bard in de keel. Krijgen meisjes borsten en worden ze voor de eerste keer ongesteld.

Cognitieve veranderen
Maar naast deze zichtbare veranderingen gebeurt er ook van alles in de hersenen. Het hersengebied dat er onder andere voor zorgt dat je kan plannen en organiseren is bij pubers nog lang niet uitgegroeid.

 Sociale veranderingen
Pubers gaan zich losmaken van het vertrouwde familienest. Ze gaan opzoek naar wie ze zijn en laten hun ouders steeds meer los. Een uitdaging voor het kind, maar ook voor de ouders.

Grote kans dat jouw puber lak heeft aan wat jij te zeggen hebt of vindt. Logisch, want denk maar eens terug aan de tijd toen jij puber was. Alles wat jouw ouders zeiden of deden was hartstikke stom. Het hoort erbij.

Emotionele veranderingen
Tja, jouw puber is hoogst waarschijnlijk de ene dag heel blij en de dag daarna heel verdrietig. Niet gek, want de puber is emotioneel erg gevoelig. Ze beleven alles heel intens en houden er van om te overdrijven.

Daarnaast vindt jouw puber het lastig om keuzes te maken. Zo zijn ze een ster in uitstellen.

Je kan eigenlijk concluderen dat de hersenen van jouw puber nog niet klaar zijn. Dat zorgt ervoor dat jouw puber waarschijnlijk regelmatig last heeft van de volgende dingen:

Jouw puber heeft:
– moeite om overzicht te houden;
– een slechtere concentratie;
– moeite met plannen en anticiperen;
– moeite om keuzes te maken en prioriteiten te stellen;
– kan moeilijk gaan met kritiek en tegenslagen.

We overschatten pubers vaak. We denken dat de puber al erg zelfstandig is en alles alleen kan. Dat is niet waar. Jouw puber heeft vrijheid nodig om zelf keuzes te maken en te ervaren dat ze het kunnen. Maar daarnaast heeft jouw puber ook structuur en grenzen nodig.

En nu?
Hoe moet het nou met de planning van jouw puber? Want ik kan wel zeggen dat jouw kind het nog niet kan, maar daar schieten jullie allebei niks mee op.

Hier zeven tips voor jouw kind, zodat het plannen je zal lukken:

Tip 1: Vraag je vader, moeder of iemand anders om hulp bij het maken van je planning.

Tip 2: Als je een planning maakt, kijk dan twee weken vooruit. Zo heb je genoeg tijd om de lesstof van je toets op te splitsen.

Tip 3: Maak elke week op dezelfde dag een planning. Bijvoorbeeld op zondag, zo wordt het plannen een gewoonte. Dat betekent natuurlijk niet dat je de rest van de week niet meer naar je planning hoeft te kijken en of hoeft bij te werken.

Tip 4: Gebruik een papieren agenda! Tegenwoordig maken bijna alle middelbare scholen gebruik van een online programma (Magister/SOM), waar de docenten het huiswerk en de toetsen in zetten. Het nadeel als je daar steeds in moet kijken is, dat er een grote kans is dat je wordt afgeleid door de appjes, snaps en andere berichten die binnenkomen op je telefoon.

Tip 5: Maak to-do lijstjes in je agenda. Een handige agenda die je daar goed voor kan gebruiken is de agenda van ’t Leerlab. Daar kan je je huiswerk in schrijven, maar ook wat je die dag gaat doet. Een top agenda en werkt erg overzichtelijk!

Tip 6: Wissel leer en maakvakken met elkaar af. Bijvoorbeeld eerst een taalvak, dan een leervak, dan een vak waarvoor je iets moet maken en daarna weer een taalvak.

Tip 7: Het is handig als je bijhoudt hoeveel tijd je nodig hebt om iets te leren zodat je steeds gemakkelijker je huiswerk kunt plannen.

Zo hopelijk hebben jullie nu genoeg tips zodat jullie samen aan de slag kunnen met die planning!

Ben je nou geïnteresseerd in de planagenda van ’t Leerlab? Laat dan even hier je gegevens achter en wij houden je op de hoogte vanaf wanneer je de agenda kan aanschaffen en uiteraard met een korting!

 

 

Laat een reactie achter