Ik spreek regelmatig leerkrachten en docenten en eigenlijk geven ze aan dat ze te weinig tijd hebben om aan de slag te gaan met leren leren. Waar begin ik? Er is zoveel geschreven, maar wat klopt? En nog belangrijk: hoe maak ik het effectief leren praktisch?
Effectief leren hoeft helemaal niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. Je kan, als je de juiste tips, tools en werkvormen hebt, op een simpele en laagdrempelige manier aan de slag.
In deze nieuwste blog deel ik weer een werkvorm (twee varianten), zodat jij ook echt aan de slag kan gaan met leren leren.
Werkvorm Mix & Match – Variant 1
Stap 1: Maak een reeks vragen, problemen of begrippen over verschillende onderwerpen die in de les zijn behandeld. Zet deze vragen, problemen of begrippen op een kaartje.
Op deze manier hou je rekening met de effectieve leerstrategie ‘Switch en Hussel’. Switch en Hussel is het afwisselen van onderwerpen en type vragen, zodat leerlingen niet op de automatische piloot leren. Hun brein wordt aan het werk gezet en ze moeten consistent nadenken.
Stap 2: Ben je klaar met de kaartjes? Dan kan je aan de slag in de klas. Verdeel de klas in groepen en geef elke groep een set antwoorden. De groepen moeten vervolgens de antwoorden correct koppelen aan de bijbehorende vragen, problemen of begrippen.
Werkvorm Mix & Match – Variant 2
Stap 1: Maak kaartjes met daarop verschillende begrippen en kernwoorden die in de les of het lesboek zijn behandeld.
Stap 2: Verdeel de klas in tweetallen en geef elk tweetal een set kaartjes met begrippen en kernwoorden. Je kan ervoor kiezen om meer setjes te maken of je verdeelt de setjes over de verschillende paragrafen of hoofdstukken. Leerlingen krijgen alle kaartjes en moeten de kaartjes op een zo’n logische manier op tafel leggen. Welke begrippen en kernwoorden horen bij elkaar? En waarom?
Op deze manier gaan leerlingen met elkaar in gesprek over de lesstof. Het klinkt heel simpel en dat is het ook, maar het levert een hoog leerrendement op. Leerlingen zijn betrokken, doen actief mee en zijn echt zelf actief bezig met de stof.
Beide werkvormen stimuleren leerlingen om verschillende onderwerpen met elkaar te verbinden. Zo leren ze verbanden leggen en kunnen ze het ook echt voor zich zien.
Wil je nog meer praktische tips en werkvormen over effectief leren? Meld je nu aan voor onze Mastermind-opleiding en ontdek hoe je effectief kunt lesgeven. Leer de kunst van het leren leren.
Bekijk de website voor meer informatie of plan een gratis kennismakingsgesprek in om te kijken of deze Mastermind iets is voor jou! Of stuur een mailtje naar support@tleerlab.nl