Pubers en plannen, hoe zit dat?
Tja, dat is een hele uitdaging. Hoe komt het nou dat pubers plannen zo ontzettend lastig vinden? Of dat ze wel een poging doen om aan hun planning te beginnen, maar zich daar uiteindelijk helemaal niet meer aan houden?
Onderzoek wijst uit dat huiswerk plannen, verdelen en organiseren de grootste struikelblokken zijn voor jouw puber.Bij pubers gebeurt er een heleboel. Dat is één van de grote redenen waarom dat plannen bij jouw puber zo moeizaam gaat. Er verandert van alles: lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied. De ontwikkeling van deze gebieden loopt niet gelijktijdig.
Lichamelijke veranderingen
De meest zichtbare verandering van jouw puber is de lichamelijke verandering. Er gebeurt van alles. Zo krijgen jongens de bard in de keel. Krijgen meisjes borsten en worden ze voor de eerste keer ongesteld.
Cognitieve veranderen
Maar naast deze zichtbare veranderingen gebeurt er ook van alles in de hersenen. Het hersengebied dat er onder andere voor zorgt dat je kan plannen en organiseren is bij pubers nog lang niet uitgegroeid.
Sociale veranderingen
Pubers gaan zich losmaken van het vertrouwde familienest. Ze gaan opzoek naar wie ze zijn en laten hun ouders steeds meer los. Een uitdaging voor het kind, maar ook voor de ouders.
Grote kans dat jouw puber lak heeft aan wat jij te zeggen hebt of vindt. Logisch, want denk maar eens terug aan de tijd toen jij puber was. Alles wat jouw ouders zeiden of deden was hartstikke stom. Het hoort er bijEmotionele veranderingen
Tja, jouw puber is hoogst waarschijnlijk de ene dag heel blij en de dag daarna heel verdrietig. Niet gek, want de puber is emotioneel erg gevoelig. Ze beleven alles heel intens en houden er van om te overdrijven.
Daarnaast vindt jouw puber het lastig om keuzes te maken. Zo zijn ze een ster in uitstellen. Wil je meer lezen over uitstellen lees dan deze blog: uitstelgedrag.
Je kan eigenlijk concluderen dat de hersenen van jouw puber nog niet klaar zijn. Dat zorgt ervoor dat jouw puber waarschijnlijk regelmatig last heeft van de volgende dingen:
1
Moeite om overzicht te houden
2
Een slechtere concentratie
3
Moeite met plannen en anticiperen
4
Moeite om keuzes te maken en prioriteiten te stellen
5
Kan moeilijk gaan met kritiek en tegenslagen
We overschatten jongeren vaak. We denken dat de puber al erg zelfstandig is en alles alleen kan. Dat is niet waar. Jouw puber heeft vrijheid nodig om zelf keuzes te maken en te ervaren dat ze het kunnen. Maar daarnaast heeft jouw puber ook structuur en grenzen nodig.
En nu?
Hoe moet het nou met de planning van jouw puber? Want ik kan wel zeggen dat jouw kind het nog niet kan, maar daar schieten jullie allebei niks mee op.
Help je kind met het maken van een planning. Jouw kind kan het zelf nog niet. Het zou het misschien wel heel graag willen, maar zijn hersenen zijn er nog niet aan toe.
Tip van flip: begin zo jong mogelijk met jouw kind voor het maken van een planning. Heeft meerdere voordelen: jong geleerd is oud gedaan, maar het levert je ook een heleboel minder strijd op.
Eerst zal je puber wat tegenstribbelen, maar blijf vol houden. Plannen zorgt er uiteindelijk voor dat je puber:
1
Meer rust heeft in zijn/haar hoofd
2
Een veel beter overzicht van wat er moet gebeuren
3
Een betere concentratie
4
Veel minder zal uitstellen