Thuiswerken met pubers

Vandaag begint de vierde week. De vierde week van het thuiswerken. De meeste mensen werken thuis. De scholen zijn dicht en dan zit je ineens met z’n allen in huis. Je probeert het allemaal zo goed mogelijk te doen, maar af en toe is het echt een uitdaging! Het huishouden, werken, je kinderen helpen en begeleiden bij schoolwerk, ze vermaken en waarschijnlijk nog veel meer.

Best een uitdaging lijkt me. Daarom schrijf ik vandaag een blog voor jou om het thuiswerken met kinderen en/of pubers zo soepel mogelijk te laten verlopen. Want we weten inmiddels dat deze situatie nog wel even gaat duren… Dus laten we er maar het beste van maken dan!

1

Plannen!
Maak elke week op dezelfde dag een planning. Bijvoorbeeld op zondag, zo wordt het plannen een gewoonte. Altijd belangrijk, maar zeker nu in deze tijd. Zo weet jouw kind precies wat hij/zij moet doen. Bedenk per week wat je wilt doen.

Welke voordelen heeft plannen??!
Plannen zorgt ervoor dat je

  • meer rust hebt in je hoofd;
  • een veel beter overzicht hebt van wat er moet gebeuren;
  • een betere concentratie hebt;
  • veel minder zal uitstellen.

Naast een weekplanning is het ook belangrijk om een dagplanning te maken. Start elke dag met je kinderen en bedenk: wat ga je doen? Wees daarin zo precies en specifiek mogelijk. Dit zorgt ervoor dat ze zo zelfstandig mogelijk thuis aan de slag kunnen.

In het begin zullen ze daar wat begeleiding bij nodig hebben, maar naarmate ze het vaker doen, zal het steeds gemakkelijker gaan.

2

Ritme! 
Zorg voor een vast ritme. Kinderen en jongeren houden van ritme. Ze weten precies waar ze aan toe zijn en hoe de dag eruit gaat zien. Dat hebben ze normaal gesproken op school ook. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kinderen gezellig blijven (voor het grootste gedeelte dan).

Zorg voor vaste tijden: een vaste tijd dat jullie opstaan, een tijd dat jullie gaan ontbijten, van hoe laat tot hoe laat er gewerkt wordt, wanneer er pauze is (en wat je van de kinderen in de pauze verwacht: in de tuin spelen, stukje wandelen, lunchen). Anders is er het grote gevaar dat veel kinderen achter de schermen gaan zitten.

3

Werkruimte

Natuurlijk wil je je kinderen helpen met hun schoolwerk, maar waarschijnlijk heb je zelf ook genoeg werk te doen. Hoe zorg je ervoor dat je af en toe toch rustig kan werken?

Spreek met je partner af wie er in de ochtend bij de kinderen zit en wie in de middag. Zo kan je elkaar mooi afwisselen en kan de ander op de slaapkamer (of welke andere ruimte in huis) rustig aan het werk. Kortom creëer een aparte werkruimte.

Spreek met je kinderen af dat als je in je werkruimte zit, dat ze je niet mogen storen. Naast dat je dan even de rust hebt om voor je eigen werk aan de slag te gaan, geeft het je ook direct de gelegenheid om even alleen te zijn. Want ik begrijp heel goed dat het af en toe een uitdaging is om samen in huis te zijn!

4

Online bijles!

De laatste tip die ik je geef, is een tip die ook direct in het voordeel is voor mij. Maar ik vind het te zonde om deze tip niet te delen.

Vanuit ’t Leerlab begeleid ik kinderen en jongeren met hun schoolwerk. Dus weet je niet goed hoe je je kind kan begeleiden met het maken van een planning, het leren leren of bepaalde weet je niet goed hoe je bepaalde lesstof van rekenen moet uitleggen?

Ik help jullie met alle liefde. De eerste afspraak (20 minuten) krijgen jullie cadeau! Om te kijken of het wat is en of er een klik is.

Neem vrijblijvend contact met me op om te kijken of ik online iets voor jullie kan betekenen!

LEESTIJD: 3 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert hoe belangrijk plannen is voor een puber
  • Je leert hoe je zorgt voor een vast ritme
  • Je leert dat ook pubers een goede werkruimte nodig hebben
  • Je maakt kennis met online bijles

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven