Tips om beter te plannen

Maak jij planningen voor school? Waarschijnlijk niet. Ik hoor vaak van kinderen: ‘Planning? Niet nodig! Het is zoveel werk. Het zit wel in m’n hoofd!’ Waarom is plannen zo moeilijk?

Bij pubers gebeurt er een heleboel. Dat is één van de grote redenen waarom dat plannen bij jou zo moeizaam gaat. Er verandert van alles: op lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied. De ontwikkeling van deze gebieden loopt niet gelijktijdig. Je kunt eigenlijk concluderen dat jouw hersenen nog niet helemaal klaar zijn. Dat zorgt ervoor dat je waarschijnlijk regelmatig last hebt van de volgende dingen:

  • Je hebt moeite om overzicht te houden;
  • Je hebt een slechtere concentratie;
  • Je hebt moeite met plannen en anticiperen;
  • Je hebt moeite om keuzes te maken en prioriteiten te stellen;
  • Je kan moeilijk gaan met kritiek en tegenslagen.

Herken jij deze dingen?

 

En nu?

Hoe moet het nou met jouw planning? Want ik kan wel zeggen dat je het nog niet kan, plannen, maar dat betekent niet dat je niet hoeft te plannen. Want je leerstof zoveel mogelijk verspreiden, is de beste en meest effectieve manier om je toets te leren. Dus tja, het is toch best belangrijk om dan te plannen.

De voordelen van plannen:

  • Meer rust  in je hoofd;
  • Een veel beter overzicht van wat er moet gebeuren;
  • Een betere concentratie;
  • Veel minder uitstellen.

Hier een paar handige tips voor je, zodat het plannen je zal lukken:

1

Hulp!
Vraag je vader, moeder of iemand anders om hulp bij het maken van je planning.

2

Vooruitkijken
Als je een planning maakt, kijk dan twee weken vooruit. Zo heb je genoeg tijd om de lesstof van je toets op te splitsen.

3

Vaste plandag!
Maak elke week op dezelfde dag een planning. Bijvoorbeeld op zondag, zo wordt het plannen een gewoonte. Dat betekent natuurlijk niet dat je de rest van de week niet meer naar je planning hoeft te kijken en of hoeft bij te werken.

4

Papieren planagenda
Gebruik een papieren agenda! Tegenwoordig maken bijna alle middelbare scholen gebruik van een online programma (Magister/SOM), waar de docenten het huiswerk en de toetsen in zetten. Het nadeel als je daar steeds in moet kijken is, dat er een grote kans is dat je wordt afgeleid door de appjes, snaps en andere berichten die binnenkomen op je telefoon.

5

TO-DO
Maak to-do lijstjes in je agenda. Een handige agenda die je daar goed voor kan gebruiken is de agenda van ’t Leerlab. Daar kan je je huiswerk in schrijven, maar ook wat je die dag gaat doet. Een top agenda en hij werkt erg overzichtelijk! (Al zeg ik het zelf ;)).

6

Afwisselen
Wissel leer en maakvakken met elkaar af. Bijvoorbeeld eerst een taalvak, dan een leervak, dan een vak waarvoor je iets moet maken en daarna weer een taalvak.

7

Tijd
Het is handig als je bijhoudt hoeveel tijd je nodig hebt om iets te leren zodat je steeds gemakkelijker je huiswerk kunt plannen.

Succes met je huiswerk én je planning!

LEESTIJD: 3 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert hoe het komt dat plannen moeilijk is
  • Je leert hoe je beter kunt plannen

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven