Tips en werkvormen

Hebben jouw leerlingen moeite met leren voor toetsen, op tijd beginnen met hun huiswerk of zijn ze bang om fouten te maken? In mijn blogs geef ik handige tips en tricks speciaal voor docenten!

Filter op:
  • Voor wie

  • Soort tip

Docenten

Herhalen als leerstrategie

Er is veel herhaling nodig om te zorgen dat jouw leerlingen effectief leren én onthouden. Hoe dat precies zit? Leg ik je uit in deze nieuwste tip.

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder
Docenten

Hoe kunnen leerlingen het beste lappen tekst leren?

Geschiedenis, biologie, aardrijkskunde. Hoe leer je dat? Hoe leer je die vakken met die lange teksten? Ik leg het uit in de tip van deze week.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder
Docenten

Combineer woord en beeld zodat de lesstof dubbel in het brein komt!

Hoeveel afbeeldingen zet jij in tijdens je les? In de tip van deze week leg ik uit dat het belangrijk is om woord en beeld te combineren. Op deze manier komt de lesstof dubbel in het brein van jouw leerlingen.

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder
Docenten

Chunken, wat is het en hoe werkt het? 

Leerlingen moeten veel hoeveelheden stof leren. De stof in één keer leren is niet effectief. Dat weten we allemaal. Het gaat veel gemakkelijker en beter als leerlingen gebruik maken van chunken. Chunken is de lesstof onderverdelen in kleine delen. In deze tip lees je wat chunken is en hoe het werkt. 

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten

Leren is een vaardigheid die we leerlingen moeten aanleren

We leren onze leerlingen van alles, maar hoeveel uren besteden we aan hoe je moet leren? Leren is iets wat we onze leerlingen moeten leren.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten

Effectieve leerstrategie: Actief ophalen

Welke leerstrategieën zijn effectief? Hoe zit dat nou? Steeds vaker krijg ik de vraag van docenten. Er is tegenwoordig zoveel informatie te vinden op internet, maar wat is nou waar? In de tip van deze week leg ik je graag een van de vier effectieve leerstrategieën uit. Nieuwsgierig welke? Lees dan snel verder.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder

Planagenda

  • Je hebt een toffe agenda die je zelf kunt inkleuren
  • Je hebt geen stress meer voor school
  • Je begint op tijd met leren
  • Je hebt op tijd het huiswerk af
  • Je houdt meer tijd over voor leuke dingen
Bekijk de Planagenda
Docenten

Zo leer je jouw leerlingen effectief leren!

Je wilt je leerlingen heel graag helpen bij het leren leren, je weet alleen niet goed waar je moet beginnen. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar leren en het internet staat vol met theorieën en informatie. Er is zoveel geschreven. In de tip van deze week geef ik een je een overzicht van de 4 effectieve leerstrategieën. Lekker overzichtelijk en duidelijk!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: Leren met woordkaartjes

Leren is een vaardigheid die we leerlingen moeten aanleren. Daarbij is het belangrijk dat leerlingen actief nadenken en graven in hun geheugen. In de tip van vandaag leg ik uit hoe leerlingen actief kunnen leren met woordkaartjes. 

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder
Docenten

Werkvorm: de Vragenpot!

In gesprekken met docenten merk ik dat ze genoeg theorie kunnen vinden over leren leren, maar dat ze vooral op zoek zijn naar praktische voorbeelden en tips om uit te kunnen voeren in hun lessen. In mijn Mastermind en online training voor docenten deel ik veel praktische tips en werkvormen. In deze Tip ook een praktische en actieve werkvorm die je morgen al kan inzetten.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder
Docenten

Mijn beslissing: Ik stop!

Maar het hoge woord is er eindelijk uit: ik STOP met het begeleiden van leerlingen. In deze tip deel ik waarom ik het zo lastig vond om deze beslissing te maken wat mij uiteindelijk de doorslag heeft gegeven.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten

Laat leerlingen de lesstof uit hun hoofd opschrijven!

Wist je dat vergeten een voorstadium van leren is? In deze tip vertel ik je waarom. Verder deel ik 3 werkvormen met je waarmee jij met jouw leerlingen kunt terugblikken op de lesstof. Zo leren ze actief!

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder
Docenten

Welke leerstrategieën werken niet?

Veel leerstrategieën die jouw leerlingen graag gebruiken, werken niet. Welke zijn dat en waarom helpen ze niet bij het leren? Dat leer je in deze tip!

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder