Tips en werkvormen

Hebben jouw leerlingen moeite met leren voor toetsen, op tijd beginnen met hun huiswerk of zijn ze bang om fouten te maken? In mijn blogs geef ik handige tips en tricks speciaal voor docenten!

Filter op:
  • Voor wie

  • Soort tip

Docenten

Actief leren, hoe doe je dat?

Actief leren is ontzettend belangrijk. Als we willen dat leerlingen de lesstof echt goed leren, dan is het belangrijk om actief bezig te gaan met de lesstof. Ik zeg het heel vaak, maar hoe doe je dat precies? Die vraag krijg ik vaak van leerlingen én docenten! In deze nieuwste tip leg ik uit hoe je actief zou kunnen leren!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder
Docenten

Leren Leren belangrijk voor alle leerlingen!

Mijn missie is duidelijk: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen. Leren leren voor alle leerlingen? Ja, leren leren is belangrijk voor alle leerlingen! Hoe dat precies zit, lees je in deze tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder
Docenten

Leren moet lastig zijn, dan pas leren jouw leerlingen echt!

Als jij je leerlingen wilt leren, moet je het leren moeilijk en lastig maken. Pas dan zijn je leerlingen écht aan het leren. Hoe dat precies zit, leg ik in deze tip uit!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder
Docenten

Waarom de Planagenda als we Magister/SOM hebben?

Tja, waarom een Planagenda aanschaffen voor de leerlingen als je al werkt met Magister/SOM? Een vraag die ik veel krijg. In de tip van vandaag leg ik uit waarom het noodzakelijk is om te werken met een Planagenda!

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: Cornell Methode

Ik blijf het maar herhalen: maar actief leren is zo ontzettend belangrijk. In de tip van vandaag deel ik weer een actieve leerstrategie: Cornell Methode.

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder
Docenten

Waarom moeten jouw leerlingen nog leren als Google alles al weet?

In deze tip lees je waarom het belangrijk is dat jouw leerlingen toch leren ondanks dat Google alles weet!

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder

Planagenda

  • Je hebt een toffe agenda die je zelf kunt inkleuren
  • Je hebt geen stress meer voor school
  • Je begint op tijd met leren
  • Je hebt op tijd het huiswerk af
  • Je houdt meer tijd over voor leuke dingen
Bekijk de Planagenda
Docenten

Hoe krijg je de lesstof in het langetermijngeheugen van je leerlingen?

We leren onze leerlingen van alles, maar hoe zorg je er als docent voor dat de leerlingen de lesstof opnemen en verwerken in het brein? Kortom hoe komt al die lesstof in het langetermijngeheugen? Dat lees je in deze nieuwste tip!

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten

Werkvorm: Voorspel je cijfer

Leerlingen overschatten zichzelf geregeld. Ze denken dat ze goed geleerd hebben voor een toets en zijn daar ook echt van overtuigd. De cijfers komen binnen en het resultaat valt erg tegen. In deze tip krijg je een concrete werkvorm om daar met je leerlingen aan te werken!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: Kernwoorden

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een voorstander ben van actief leren. Actief leren zorgt ervoor dat de hersenen van de leerlingen aan het werk worden gezet en ze écht gaan leren en het ook beter zullen onthouden. In de tip van vandaag deel ik weer een actieve leerstrategie: kernwoorden opschrijven.

Lees deze tip in 3.5 minuten
Lees verder
Docenten

Duidelijke doelen

Wil jij je leerlingen helpen bij het leren? Dan is het belangrijk om duidelijke doelen te doelen met je leerlingen. Hoe je dat kan doen? Ik leg het uit in deze tip!

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: Braindump

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een voorstander ben van actief leren. Actief leren zorgt ervoor dat de hersenen van de leerlingen aan het werk worden gezet en ze écht gaan leren en het ook beter zullen onthouden. Braindump is een manier om je leerlingen actief te laten leren. In deze tip leg ik je uit hoe je deze actieve leerstrategie in kan zetten.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten
Leerlingen

5 tips zodat je je aan je planning houdt

Een planning maken en je er ook nog echt aan houden. Dat blijkt bij jongeren vaak een flinke uitdaging. In deze tip deel ik 5 tips, zodat je je ook echt aan je planning houdt!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder