Tips en werkvormen

Hebben jouw leerlingen moeite met leren voor toetsen, op tijd beginnen met hun huiswerk of zijn ze bang om fouten te maken? In mijn blogs geef ik handige tips en tricks speciaal voor docenten!

Filter op:
  • Voor wie

  • Soort tip

Docenten

Effectieve leerstrategie 1: Retrieval Practice

Vorige week schreef ik een tip over de vier effectieve leerstrategieën. In deze tip legde ik de vier strategieën uit. Welke leerstrategieën zijn effectief en hoe werken ze? In de tip van vandaag wil ik je meer vertellen over de eerste effectieve leerstrategie: Retrieval Practice.

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder
Docenten

De vier effectieve leerstrategieën

Vandaag een tip over de vier effectieve leerstrategieën als het gaat om leren! Als je me al een tijdje volgt dan weet je dat ik duidelijk missie heb: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen.

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder
Docenten

8 tips om de planning echt uit te voeren

Plannen is voor veel leerlingen een uitdaging. Leerlingen zijn ervan overtuigd dat ze geen planning nodig hebben, want het zit wel in hun hoofd. Of leerlingen denken dat Magisuter of SOM hun planning is.

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder
Docenten

Hoe ontdek je welke leerstrategie het beste bij de leerling past?

Hoe ontdek je welke leerstrategie het beste bij de leerling past? Een vraag die ik van een van mijn volgers op Instagram kreeg. In de tip van deze week het antwoord!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder
Docenten

5 floppers en 5 toppers tijdens het leren

Als je op internet gaat zoeken welke leerstrategieën er allemaal zijn, dan zie je door de bomen het bos soms niet meer. Docenten en leerkrachten geven bij mij vaak aan dat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Er is zoveel geschreven over leerstrategieën en over leren leren, maar hoe doe je het in de praktijk? Wat werkt nou wel? Wat werkt nou niet? Om dit zo overzichtelijk mogelijk te maken voor jou heb ik deze tip geschreven. In deze tip deel ik 5 floppers tijdens het leren en 5 toppers.

Lees deze tip in 5.5 minuten
Lees verder
Docenten

Werkvorm: Alle leerstrategieën op een rij!

Vandaag deel ik weer een werkvorm om leren leren te integreren in je onderwijs! Een werkvorm die jij morgen direct in je les zou kunnen toepassen! Nieuwsgierig? Lees dan de hele tip!

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder

Planagenda

  • Je hebt een toffe agenda die je zelf kunt inkleuren
  • Je hebt geen stress meer voor school
  • Je begint op tijd met leren
  • Je hebt op tijd het huiswerk af
  • Je houdt meer tijd over voor leuke dingen
Bekijk de Planagenda
Docenten
Scholen

Werkvorm: Voordelen & Nadelen van plannen!

Onderzoek naar het tienerbrein laat zien dat plannen moeilijk is voor jouw leerlingen. Begeleiding bij het plannen is daarom onwijs belangrijk! Hoe je dat precies kan doen? Dat leg ik je uit in deze nieuwste tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder
Docenten
Scholen

Hoeveel uur onderwijs besteed jij aan leren leren en plannen?

Hoeveel uur onderwijs heb jij in totaal gehad in je onderwijscarrière over leren leren? Het aantal uren is meestal maar op 1 hand te tellen. Vroeger heb ik ook geen uitleg gehad over hoe ik het beste kon leren. Ik deed maar wat. In deze tip. leg ik uit waarom het belangrijk is om leren leren en plannen te integreren in je onderwijs!

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten
Scholen

Meer leerlingen last van stress!

Stress, stress en nog meer stress. Uit verschillende onderzoeken komt het naar voren: door de Coronacrisis hebben veel jongeren meer last van stress. Ook bij ’t Leerlab zien dat terug. In deze tip lees je wat je kan doen, zodat jouw leerlingen minder stress ervaren.

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: woordkaartjes!

Ik blijf het maar herhalen: maar actief leren is zo ontzettend belangrijk. Jouw leerlingen moeten echt nadenken over de stof. Dan pas wordt het brein aan het werk gezet en zullen jouw leerlingen écht gaan leren, maar zullen ze jouw lesstof ook beter onthouden. In de tip van vandaag deel ik weer een actieve leerstrategie: woordkaartjes!

Lees deze tip in 3.5 minuten
Lees verder
Docenten

Ga te werk als een nieuwsgierige onderzoeker!

Docenten zijn fantastische mensen. Ze hebben zo gigantisch groot hart. Ze werken hard en hebben alles over voor hun leerlingen. Maar doordat jij als docent zo hard gaat werken, gaat de leerling achteroverleunen. Als jij als nieuwgierige onderzoeker aan het werk gaat, gaat jouw leerling juist aan het werk. Hoe dat precies zit? Leg ik uit in deze tip!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: Free Recall

Ik blijf het maar herhalen: maar actief leren is zo ontzettend belangrijk. Jouw leerlingen moeten echt nadenken over de stof. Dan pas wordt het brein aan het werk gezet en zullen jouw leerlingen écht gaan leren, maar zullen ze jouw lesstof ook beter onthouden. In de tip van vandaag deel ik weer een actieve leerstrategie: Free Recall.

Lees deze tip in 3.5 minuten
Lees verder