Tips en werkvormen

Hebben jouw leerlingen moeite met leren voor toetsen, op tijd beginnen met hun huiswerk of zijn ze bang om fouten te maken? In mijn blogs geef ik handige tips en tricks speciaal voor docenten!

Filter op:
  • Voor wie

  • Soort tip

Docenten

Actieve werkvorm: de vraagbokaal

Dit is echt een van mijn favorieten! De vraagbokaal is de werkvorm die jouw leerlingen verspreid laat leren en hun geheugen traint!

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder
Docenten

7 stappen om de effectieve leerstrategieën in te zetten

Hoe integreer je de 4 effectieve leerstrategieën in jouw klas? Ga aan de slag met Retrieval Practice, Interleaved Practice, Spaced Practice en Dual Coding!

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder
Docenten

Effectieve leerstrategie 4: Dual Coding

Vandaag een tip over de vierde effectieve leerstrategie: Dual Coding. Dual Coding is het combineren van woord en beeld. Ik zeg ook wel eens: de lesstof dubbel in je brein!

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder
Docenten

Effectieve leerstrategie 3: Spaced Practice

De tip van vandaag gaat over de derde effectieve leerstrategie: Spaced Practice! Deze tip schrijf ik heel bewust in de vakantie, zodat jij straks na de vakantie goed van start kan gaan met leren leren! 

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder
Docenten

Effectieve leerstrategie 2: Interleaved Practice

De tip van deze week gaat over Interleaved Practice. Dit is de tweede effectieve leerstrategie. Vorige week schreef ik een tip over de eerste effectieve leerstrategie: Retrieval Practice.

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder
Docenten

Effectieve leerstrategie 1: Retrieval Practice

Vorige week schreef ik een tip over de vier effectieve leerstrategieën. In deze tip legde ik de vier strategieën uit. Welke leerstrategieën zijn effectief en hoe werken ze? In de tip van vandaag wil ik je meer vertellen over de eerste effectieve leerstrategie: Retrieval Practice.

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder

Planagenda

  • Je hebt een toffe agenda die je zelf kunt inkleuren
  • Je hebt geen stress meer voor school
  • Je begint op tijd met leren
  • Je hebt op tijd het huiswerk af
  • Je houdt meer tijd over voor leuke dingen
Bekijk de Planagenda
Docenten

De vier effectieve leerstrategieën

Vandaag een tip over de vier effectieve leerstrategieën als het gaat om leren! Als je me al een tijdje volgt dan weet je dat ik duidelijk missie heb: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen.

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder
Docenten

8 tips om de planning echt uit te voeren

Plannen is voor veel leerlingen een uitdaging. Leerlingen zijn ervan overtuigd dat ze geen planning nodig hebben, want het zit wel in hun hoofd. Of leerlingen denken dat Magisuter of SOM hun planning is.

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder
Docenten

Hoe ontdek je welke leerstrategie het beste bij de leerling past?

Hoe ontdek je welke leerstrategie het beste bij de leerling past? Een vraag die ik van een van mijn volgers op Instagram kreeg. In de tip van deze week het antwoord!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder
Docenten

5 floppers en 5 toppers tijdens het leren

Als je op internet gaat zoeken welke leerstrategieën er allemaal zijn, dan zie je door de bomen het bos soms niet meer. Docenten en leerkrachten geven bij mij vaak aan dat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Er is zoveel geschreven over leerstrategieën en over leren leren, maar hoe doe je het in de praktijk? Wat werkt nou wel? Wat werkt nou niet? Om dit zo overzichtelijk mogelijk te maken voor jou heb ik deze tip geschreven. In deze tip deel ik 5 floppers tijdens het leren en 5 toppers.

Lees deze tip in 5.5 minuten
Lees verder
Docenten

Werkvorm: Alle leerstrategieën op een rij!

Vandaag deel ik weer een werkvorm om leren leren te integreren in je onderwijs! Een werkvorm die jij morgen direct in je les zou kunnen toepassen! Nieuwsgierig? Lees dan de hele tip!

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten
Scholen

Werkvorm: Voordelen & Nadelen van plannen!

Onderzoek naar het tienerbrein laat zien dat plannen moeilijk is voor jouw leerlingen. Begeleiding bij het plannen is daarom onwijs belangrijk! Hoe je dat precies kan doen? Dat leg ik je uit in deze nieuwste tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder