5 floppers en 5 toppers tijdens het leren
Als je op internet gaat zoeken welke leerstrategieën er allemaal zijn, dan zie je door de bomen het bos soms niet meer. Docenten en leerkrachten geven bij mij vaak aan dat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Er is zoveel geschreven over leerstrategieën en over leren leren, maar hoe doe je het in de praktijk? Wat werkt nou wel? Wat werkt nou niet? Om dit zo overzichtelijk mogelijk te maken voor jou heb ik deze tip geschreven. In deze tip deel ik 5 floppers tijdens het leren en 5 toppers.
Werkvorm: Alle leerstrategieën op een rij!
Vandaag deel ik weer een werkvorm om leren leren te integreren in je onderwijs! Een werkvorm die jij morgen direct in je les zou kunnen toepassen! Nieuwsgierig? Lees dan de hele tip!
Werkvorm: Voordelen & Nadelen van plannen!
Onderzoek naar het tienerbrein laat zien dat plannen moeilijk is voor jouw leerlingen. Begeleiding bij het plannen is daarom onwijs belangrijk! Hoe je dat precies kan doen? Dat leg ik je uit in deze nieuwste tip!
Hoeveel uur onderwijs besteed jij aan leren leren en plannen?
Hoeveel uur onderwijs heb jij in totaal gehad in je onderwijscarrière over leren leren? Het aantal uren is meestal maar op 1 hand te tellen. Vroeger heb ik ook geen uitleg gehad over hoe ik het beste kon leren. Ik deed maar wat. In deze tip. leg ik uit waarom het belangrijk is om leren leren en plannen te integreren in je onderwijs!
Meer leerlingen last van stress!
Stress, stress en nog meer stress. Uit verschillende onderzoeken komt het naar voren: door de Coronacrisis hebben veel jongeren meer last van stress. Ook bij ’t Leerlab zien dat terug. In deze tip lees je wat je kan doen, zodat jouw leerlingen minder stress ervaren.
Actieve leerstrategie: woordkaartjes!
Ik blijf het maar herhalen: maar actief leren is zo ontzettend belangrijk. Jouw leerlingen moeten echt nadenken over de stof. Dan pas wordt het brein aan het werk gezet en zullen jouw leerlingen écht gaan leren, maar zullen ze jouw lesstof ook beter onthouden. In de tip van vandaag deel ik weer een actieve leerstrategie: woordkaartjes!
Planagenda
- Je hebt een toffe agenda die je zelf kunt inkleuren
- Je hebt geen stress meer voor school
- Je begint op tijd met leren
- Je hebt op tijd het huiswerk af
- Je houdt meer tijd over voor leuke dingen
Ga te werk als een nieuwsgierige onderzoeker!
Docenten zijn fantastische mensen. Ze hebben zo gigantisch groot hart. Ze werken hard en hebben alles over voor hun leerlingen. Maar doordat jij als docent zo hard gaat werken, gaat de leerling achteroverleunen. Als jij als nieuwgierige onderzoeker aan het werk gaat, gaat jouw leerling juist aan het werk. Hoe dat precies zit? Leg ik uit in deze tip!
Actieve leerstrategie: Free Recall
Ik blijf het maar herhalen: maar actief leren is zo ontzettend belangrijk. Jouw leerlingen moeten echt nadenken over de stof. Dan pas wordt het brein aan het werk gezet en zullen jouw leerlingen écht gaan leren, maar zullen ze jouw lesstof ook beter onthouden. In de tip van vandaag deel ik weer een actieve leerstrategie: Free Recall.
Actief leren, hoe doe je dat?
Actief leren is ontzettend belangrijk. Als we willen dat leerlingen de lesstof echt goed leren, dan is het belangrijk om actief bezig te gaan met de lesstof. Ik zeg het heel vaak, maar hoe doe je dat precies? Die vraag krijg ik vaak van leerlingen én docenten! In deze nieuwste tip leg ik uit hoe je actief zou kunnen leren!
Leren Leren belangrijk voor alle leerlingen!
Mijn missie is duidelijk: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen. Leren leren voor alle leerlingen? Ja, leren leren is belangrijk voor alle leerlingen! Hoe dat precies zit, lees je in deze tip!
Leren moet lastig zijn, dan pas leren jouw leerlingen echt!
Als jij je leerlingen wilt leren, moet je het leren moeilijk en lastig maken. Pas dan zijn je leerlingen écht aan het leren. Hoe dat precies zit, leg ik in deze tip uit!
Waarom de Planagenda als we Magister/SOM hebben?
Tja, waarom een Planagenda aanschaffen voor de leerlingen als je al werkt met Magister/SOM? Een vraag die ik veel krijg. In de tip van vandaag leg ik uit waarom het noodzakelijk is om te werken met een Planagenda!