Tips en werkvormen

Hebben jouw leerlingen moeite met leren voor toetsen, op tijd beginnen met hun huiswerk of zijn ze bang om fouten te maken? In mijn blogs geef ik handige tips en tricks speciaal voor docenten!

Filter op:
  • Voor wie

  • Soort tip

Docenten

Werkvorm: Voorspel je cijfer

Leerlingen overschatten zichzelf geregeld. Ze denken dat ze goed geleerd hebben voor een toets en zijn daar ook echt van overtuigd. De cijfers komen binnen en het resultaat valt erg tegen. In deze tip krijg je een concrete werkvorm om daar met je leerlingen aan te werken!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: Kernwoorden

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een voorstander ben van actief leren. Actief leren zorgt ervoor dat de hersenen van de leerlingen aan het werk worden gezet en ze écht gaan leren en het ook beter zullen onthouden. In de tip van vandaag deel ik weer een actieve leerstrategie: kernwoorden opschrijven.

Lees deze tip in 3.5 minuten
Lees verder
Docenten

Duidelijke doelen

Wil jij je leerlingen helpen bij het leren? Dan is het belangrijk om duidelijke doelen te doelen met je leerlingen. Hoe je dat kan doen? Ik leg het uit in deze tip!

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten

Actieve leerstrategie: Braindump

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een voorstander ben van actief leren. Actief leren zorgt ervoor dat de hersenen van de leerlingen aan het werk worden gezet en ze écht gaan leren en het ook beter zullen onthouden. Braindump is een manier om je leerlingen actief te laten leren. In deze tip leg ik je uit hoe je deze actieve leerstrategie in kan zetten.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder
Docenten
Leerlingen

5 tips zodat je je aan je planning houdt

Een planning maken en je er ook nog echt aan houden. Dat blijkt bij jongeren vaak een flinke uitdaging. In deze tip deel ik 5 tips, zodat je je ook echt aan je planning houdt!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder
Leerlingen

Breingymnastiek

Je hersenen bestaan uit twee helften: je linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. Deze twee helften moeten samenwerken. In deze blog vertel ik hoe dat werkt.

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder

Planagenda

  • Je hebt een toffe agenda die je zelf kunt inkleuren
  • Je hebt geen stress meer voor school
  • Je begint op tijd met leren
  • Je hebt op tijd het huiswerk af
  • Je houdt meer tijd over voor leuke dingen
Bekijk de Planagenda
Docenten

Stop met samenvatten

Veel leerlingen leren door het maken van een samenvatten. Maar samenvatten is helemaal geen goede leerstrategie. In deze blog lees je hoe dit is onderzocht en welke leerstrategie je wél in moet zetten!

Lees deze tip in 5.5 minuten
Lees verder
Leerlingen

Actief bezig met je lesstof

Actief leren? Ja, actief leren! Nee, nee ik bedoel niet dat je met je lesboeken door het park moet gaan rennen. Wat ik wel bedoel, lees je in deze blog!

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder
Docenten

De Pomodori-techniek voor meer focus!

De Pomodori-techniek zorgt voor meer focus en concentratie bij je leerlingen. In deze blog leg ik je meer uit over de techniek. Nieuwsgierig? Lees hem dan snel.

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder
Docenten

Hoe leer je die lappen tekst?

Elke week spreek ik zoveel jongeren. Iedere keer hebben we het over de die lappen tekst. Want hoe kan je die nou het beste leren? De meeste leerlingen hebben geen idee. In deze blog leg ik uit hoe jouw leerlingen het beste die lappen tekst kunnen leren!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder
Leerlingen

Houd je tijd bij!

Veel leerlingen vinden het lastig om een inschatting te maken van de tijd. Hoe lang ben je nou bezig met het leren van Frans of het maken van Wiskunde? In deze blog deel ik 4 tips met je.

Lees deze tip in 5.5 minuten
Lees verder
Docenten
Leerlingen

Kies een vaste plandag!

Plannen jouw leerlingen? Heel veel leerlingen vinden het lastig om op lange termijn een planning te maken én uit te voeren. Maar plannen is zo onwijs belangrijk. In deze nieuwe tip een tip, zodat het plannen een gewoonte wordt!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder