Actief leren, hoe doe je dat?

't Leerlab

Actief leren, hoe doe je dat?

Actief leren is ontzettend belangrijk. Als we willen dat leerlingen de lesstof echt goed leren, dan is het belangrijk om actief bezig te gaan met de lesstof. Ik zeg het heel vaak, maar hoe doe je dat precies? Die vraag krijg ik vaak van leerlingen én docenten! In deze nieuwste tip leg ik uit hoe je actief zou kunnen leren!

Twee effectieve leerstrategieën!

Allereerst is het super belangrijk dat leerlingen weten hoe ze effectief kunnen leren. Wij mensen zijn gek op leren en hebben zelfs een natuurlijk vermogen om te leren. Fantastisch toch? Alleen hebben we een groot probleem: de leerstrategieën die we kiezen tijdens het leren zijn niet effectief!

Dat doen jouw leerlingen ook. Leerstrategieën kiezen die niet effectief zijn: doorlezen, overschrijven of op het allerlaatste moment leren. Daarom is het van belang dat je in je lessen aandacht besteed aan effectieve leerstrategieën.

Uit onderzoek komen er vier effectieve leerstrategieën naar voren, maar met leerlingen deel ik er altijd twee: actief bezig met je lesstof en het verspreiden van je leermomenten.

In deze tip zoom ik in op actief bezig met je lesstof!

Actief bezig met je lesstof!

Tja, hoe kan je dat nou doen? Ik roep het heel vaak, maar hoe moet dat dan? En hoe kan je ervoor zorgen dat jouw leerlingen ook actief gaan leren?

Bij actief leren is het belangrijk dat de leerlingen de lesstof herkneden. Ze maken er als het ware een nieuw product van. Op die manier moeten ze actief nadenken over de lesstof. Hoe harder je moet nadenken, hoe groter de leerwinst is.

Hersencellen

Als leerlingen actief leren, komen er sterke verbindingen tussen de hersencellen. Dat is wat we willen, want dan kan de lesstof worden opgeslagen in het langetermijngeheugen. Dan zijn jouw leerlingen echt aan het leren.

Selecteren, organiseren en integreren!

Drie processen die belangrijk zijn om de lesstof goed op te slaan. Deze drie processen komen naar voren in het SOI-geheugenmodel van Richard Mayer. Allereerst selecteert de leerling de belangrijkste informatie uit een video, instructie of het lesboek. Daarna wordt deze informatie georganiseerd in het werkgeheugen. Je geeft er betekenis aan. Tot slot link je die aan eerder opgedane kennis uit het langtermijngeheugen. Zo integreer je de nieuwe lesstof.

Actieve leerstrategieën motiveren leerlingen om deze processen te doorlopen.

Wil jij je leerlingen laten leren?

Daag ze uit en laat ze van de lesstof een nieuw product maken. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is en dat jouw leerlingen dit zomaar kunnen. Deze manier van leren voelt voor leerlingen niet fijn. Grote kans dat ze deze manier van leren als moeilijk ervaren, maar dat is juist wat we willen!

Daarnaast speel jij als docent een enorm belangrijke rol. Het is van belang dat jij laat zien hoe de actieve leerstrategieën werken. Een van de docenten die ik begeleidde deel laatst dit berichtje met me:

“Ik ben ondertussen bezig met het leren leren in de klas. We oefenen toch 3 à 4x per week met de leertips die ik aanbied. We werken met de lappen tekst van het geschiedenisthema dat we nu zien. Wat blijkt? Merendeel vindt het leuk om te doen! Én ik zie ook echt evolutie in hoe ze hun kernwoorden opschrijven. Eerst was het alles lukraak door elkaar. Nu zetten ze al bij elkaar wat samen hoort, velen gebruiken pijltjes, maken er woordwebjes van. Titels maken bij tekstblokken gaat ook echt al heel vlot. Trotse juf hier! En hele dikke merci voor de tips, inspiratie en je enthousiasme. Het werkt dus aanstekelijk! 10000x dank!”

Ga dus in je lessen aan de slag met leren leren, leertips en actieve leerstrategieën. Maak er tijd en ruimte voor, want dan krijg je je leerlingen in beweging!

Manieren van leren!

Er zijn een heleboel verschillende manieren om actief te leren! In mijn tips deel ik geregeld actieve leerstrategieën. Hier een paar actieve leerstrategieën op een rijtje:

Woordkaartjes
Kernwoorden
Opdrachten maken
Oefentoets maken
Cornell Methode
Braindump

Wil jij als docent ook meer leren over leren leren? Zodat je jouw leerlingen kan helpen met leren leren, plannen, motiveren en concentreren? In september start er weer een nieuwe groep met het driemaandentraject. Drie maanden lang gaan we samen aan de slag! Interesse? Stuur me een mailtje naar laura@tleerlab.nl. Wees er snel bij, want er is in totaal maar plek voor 10 docenten!

Wil je liever 1 op 1 begeleid worden? Dat kan ook. Vanaf september heb ik 3 plekken beschikbaar voor 1 – op 1- begeleiding.

Zoeken

Meer tips om beter te leren

Misschien vind je deze blogs ook interessant.

Ontvang praktische tips en strategieën in je mailbox!

Wil je leerlingen of je kind(eren) helpen beter te leren en plannen? Schrijf je in en ontvang twee keer per maand praktische tips en strategieën.

Ik ga altijd zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Meer informatie vind je in mijn privacyverklaring.