Breingymnastiek

Je hersenen bestaan uit twee helften: je linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. Deze twee helften moeten samenwerken. Het is belangrijk dat jouw twee hersenhelften goed samenwerken tijdens het leren, omdat je dan ontspannen leert. Ontspannen zijn tijdens het leren zorgt ervoor dat je sneller leert. Er zijn een aantal oefeningen om ervoor te zorgen dat je hersenhelften beter samenwerken.⁠

Hieronder deel ik een aantal oefeningen met je zodat jouw hersenhelften beter samen werken.

  • 1

    Pak een wit papier en een pen. Teken een liggende acht en blijf dit herhalen. Doe dit ongeveer 5 minuten. ⁠Door de liggende acht ga je van de linkerhersenhelft naar de rechter en weer terug. Je bent dus de hele tijd aan het schakelen. Breingymnastiek dus!

  • 2

    Je kan er ook voor kiezen om een wat actievere oefening te doen om je brein te trainen. Ben je er klaar voor? Ga maar staan! Sta je al? Oké!

    Het is de bedoeling dat jij met je linkerhand je rechterknie aanraakt en met je rechterhand je linkerknie. Dat klinkt een beetje vaag, ik weet het, maar probeer het maar eens. Je begint met je linkerhand en daarna je rechterhand en dat om en om. Deze oefening doe je ongeveer 3 minuten.

    Ook bij deze oefening schakel je van je linkerhersenhelft naar je rechter en weer terug. Je hersenhelften moeten weer goed samenwerken.

Misschien vind je dit allemaal wel een beetje vaag klinken, maar geef het een kans. Als je hersenhelften goed samenwerken, leer je ontspannen. Dat is onwijs belangrijk! Als je ontspannen leert voor je proefwerk, leer je veel sneller. De stof zal je veel sneller kennen.

Dus, ik hoop dat je af en toe wat breingymnastiek gaat proberen! Zet hem op!

Meer tips om beter te leren

6 tips voor meer motivatie bij jouw leerlingen!

Hoe zorg je ervoor dat je deze leerlingen ook kunt activeren? In deze tip 6 concrete tips voor meer motivatie bij jouw leerlingen! 

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder

Is het brein van onze leerlingen wel toe aan plannen?

Kunnen leerlingen nou wel of niet plannen? Ja, leerlingen kunnen plannen, maar dat kunnen ze niet zomaar. We moeten deze vaardigheid aanleren.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder

7 werkvormen om de voorkennis van álle leerlingen te activeren!

De voorkennis van de leerlingen bepaalt voor een groot deel hoe nieuwe lesstof wordt ontvangen en verwerkt. Dus het is belangrijk om hier wat mee te doen. In deze tip 7 praktische werkvormen om de voorkennis te activeren.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder