Concentratie en thuiswerken, hoe doe je dat?

En dan zit je ineens thuis, met het hele gezin. Maar je (school)werk gaat wel gewoon door. Hoe zorg je ervoor dat je niet gaat uitstellen en je concentratie goed blijft? In deze blog een aantal tips om je concentratie tijdens het werken op peil te houden!

 • 1

  Maak een planning!

  Maak elke week op dezelfde dag een planning. Bijvoorbeeld op zondag, zo wordt het plannen een gewoonte. Dat betekent natuurlijk niet dat je de rest van de week niet meer naar je planning hoeft te kijken en of hoeft bij te werken. Maar dan wordt het plannen een gewoonte en kan je dat niet uitstellen. Bedenk per week wat je wilt doen. Als je je actielijstje klaar hebt, is het slim om te bedenken in welke volgorde je je actielijst wilt afwerken. Dat zorgt ervoor dat je ook begint met de taken waar je niet zoveel zin in hebt.

  Welke voordelen heeft plannen??! (Voordelen, ja die zijn er écht!)
  Plannen zorgt ervoor dat je

  • meer rust hebt in je hoofd;
  • een veel beter overzicht hebt van wat er moet gebeuren;
  • een betere concentratie hebt;
  • veel minder zal uitstellen.
 • 2

  Maak en TO DO-lijstje per dag!

  Kijk naar je weekplanning en maak naar aanleiding daarvan een TO DO-lijstje. Ik zelf zet elke TO DO op een los geeltje. Zorg ervoor dat je niet te veel per dag bedenkt. Als je te veel taken per dag plant, is het een grote kans dat je veel minder doet.

 • 3

  Bedenk de volgorde!
  Bepaal de volgorde voordat je bezig gaat met je (huis)werk.

  Waarom? Van tevoren nadenken over de volgorde levert veel voordelen op:

  • een betere concentratie
  • meer rust in je hoofd
  • meer focus

  Betere concentratie en meer rust is top! Het zorgt dat je met alle aandacht je werk kan maken.

 • 4

  Aftekenen zorgt voor motivatie
  Zorg er ook voor dat wat je af hebt, aftekent. Waarom aftekenen?
  Om 2 redenen! 1 het geeft je overzicht, maar daarnaast zorgt het er ook voor dat er een gelukshormoon vrijkomt in je hersenen. Door dat gelukshormoon voel je je goed en blijf je gemotiveerd om je lijstje af te maken.

 • 5

  Werk met de Pomodori-techniek

  De Pomodiri-techniek werkt heel simpel: je werkt 25 minuten en neemt dan 5 minuten pauze. Daarna werk je weer 25 minuten pauze en daarna neem je weer 5 minuten pauze. Herhaal dit 3 keer en neem dan een wat langere pauze. Bedenk wel van tevoren wat je in de pauze gaat doen, op je telefoon zitten is prima, maar dan worden die 5 minuten pauze al snel iets meer dan 5.

  Hopelijk heb je wat aan deze tips en kan je nu met volle bak concentratie weer aan de slag! Zet hem op!

Meer tips om beter te leren

6 tips voor meer motivatie bij jouw leerlingen!

Hoe zorg je ervoor dat je deze leerlingen ook kunt activeren? In deze tip 6 concrete tips voor meer motivatie bij jouw leerlingen! 

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder

Is het brein van onze leerlingen wel toe aan plannen?

Kunnen leerlingen nou wel of niet plannen? Ja, leerlingen kunnen plannen, maar dat kunnen ze niet zomaar. We moeten deze vaardigheid aanleren.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder

7 werkvormen om de voorkennis van álle leerlingen te activeren!

De voorkennis van de leerlingen bepaalt voor een groot deel hoe nieuwe lesstof wordt ontvangen en verwerkt. Dus het is belangrijk om hier wat mee te doen. In deze tip 7 praktische werkvormen om de voorkennis te activeren.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder