Geef de leerling z’n agenda terug

Een tijd geleden las ik een artikel in de Volkskrant met de kop: Geef de leerling z’n agenda terug! Het artikel kwam zo nu en dan voorbij in mijn hoofd. Ik kon het maar niet loslaten. Want wat ben ik het eens met dit artikel!

Een stukje uit het artikel:


“Brugklasleerlingen hebben weinig kaas gegeten van plannen.
Scholen zien de noodzaak in van het aanleren van deze vaardigheden. Vanwege de toename van vakken, lokalen en leraren én digitale revolutie. Deze twee veranderingen maken het dubbel zo complex om leerlingen op te leiden tot zelfstandige planners met goede organisatievaardigheden.”

Ontzettend fijn dat scholen de noodzaak zien om leerlingen deze vaardigheden aan te leren. Maar wat ik dan niet begrijp? Waarom kiezen scholen ervoor om met Magister of SOM te werken?

 

Waarom een papieren agenda?

Een papieren agenda levert ontzettend veel voordelen op. Hieronder ligt ik ze kort toe.

 • 1

  Meer overzicht
  Door een planning op papier te maken heb je meer overzicht. Je hoeft je huiswerk niet in je hoofd te onthouden.

 • 2

  Vooruitkijken
  Door een planning op papier te maken, kan je beter vooruitkijken. Je hebt meer inzicht wat er in de week moet gebeuren.

 • 3

  Beter onthouden
  Als je je huiswerk zelf opschrijft, zal je het ook beter onthouden. Dus op het allerlaatste moment die wiskunde toets leren is er niet meer bij. Een fijn vooruitzicht he?

 • 4

  Betere concentratie
  Doordat je precies weet wat je gaat doen en wat er gaat komen, zal je concentratie beter zijn. Je bent niet meer bezig met wat er allemaal gaat komen, maar je kan gewoon echt bezig met het huiswerk.

 • 5

  Minder mobiel = minder afleiding 
  Je hoeft niet de hele tijd op je telefoon te kijken wat je ook alweer moet doen. Dat zorgt er ook direct weer voor dat er minder afleiding is in de vorm van sociale media, games of andere apps.

Omdat ik geloof in de voordelen van een papieren agenda, heb ik mijn eigen Planagenda ontwikkeld. Niet zomaar een agenda. Niet een agenda die je bij bijvoorbeeld de Hema kan kopen. De planagenda van ’t Leerlab is een agenda waarin je je huiswerk opschrijft, maar ook direct je planning maakt.

Kinderen zullen echt ervaren dat je met een goede planning effectiever werkt en uiteindelijk zelfs meer tijd overhoudt voor leuke dingen!

Meer informatie over de Planagenda? Check hem hier!

Meer tips om beter te leren

6 tips voor meer motivatie bij jouw leerlingen!

Hoe zorg je ervoor dat je deze leerlingen ook kunt activeren? In deze tip 6 concrete tips voor meer motivatie bij jouw leerlingen! 

Lees deze tip in 6 minuten
Lees verder

Is het brein van onze leerlingen wel toe aan plannen?

Kunnen leerlingen nou wel of niet plannen? Ja, leerlingen kunnen plannen, maar dat kunnen ze niet zomaar. We moeten deze vaardigheid aanleren.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder

7 werkvormen om de voorkennis van álle leerlingen te activeren!

De voorkennis van de leerlingen bepaalt voor een groot deel hoe nieuwe lesstof wordt ontvangen en verwerkt. Dus het is belangrijk om hier wat mee te doen. In deze tip 7 praktische werkvormen om de voorkennis te activeren.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder