Help, mijn kind weet niet hoe hij/zij moet leren!

Iedere keer weer schrik ik me rot. Er zijn zo ontzettend veel kinderen die op de middelbare school komen en geen idee hebben hoe ze moeten leren. Zelfs in de tweede en derde klas lopen kinderen nog steeds vast. Jij ook?

Wat de meeste kinderen doen? Ze lezen en lezen. De meeste kinderen denken dat ze op deze manier leren, maar deze strategie is geen goede leerstrategie. Dus bij deze wil ik een oproep doen om te stoppen met lezen!

Waarom?

Als je de tekst doorleest en nog eens doorleest krijg je het gevoel dat je de lesstof kent, maar als je een dag later of een paar dagen laten een toets hebt, weet je niets meer! Je kan je misschien nog vaag herinneren waar de plaatjes in het boek stonden, maar heel veel meer niet.

Hoe kan dat?

Als jij de tekst leest en nog eens leest krijg je het gevoel de tekst en de stof te kennen, maar wat er eigenlijk gebeurt, is dat je de tekst en afbeeldingen herkent. Je kent het dus niet! Het zit in je kortetermijngeheugen.

Wij mensen hebben erg de neiging om onze kennis en vaardigheden te overschatten. Kortom: we denken heel erg positief over onszelf. Dus als jij dat geschiedenis hoofdstuk hebt gelezen en je daarna jezelf vraagt “Heb ik goed geleerd?” dan denk je dat je de kennis en informatie van die tekst nog best goed weet.

Maar dat is dus niet zo. Dus stop met doorlezen!


Wat werkt wel?

Als het over leren gaat, zijn er twee leerstrategieën die effectief zijn. Deze strategieën helpen jou bij het leren en zorgt ervoor dat je de lesstof snel in je hoofd hebt!

  • 1

    Verspreiden van je leermomenten

  • 2

    Actief bezig met je lesstof

Dus ga je lesstof verspreiden (over de hele week) en ga actief bezig met je lesstof! Wil je meer weten over de vier stappen als het over leren gaat? Eerder schreef ik al twee blogs over stap 1 en stap 2.

Herken je bovenstaand verhaal? En wil je meer leren over leren? In de online training van ’t Leerlab leg ik kinderen en ouders op een enthousiaste en praktische manier uit hoe leren leren werkt. Daarnaast ontdekt je welke manier van leren het beste bij jou past. Ik geef veel tips, zodat je direct aan de slag kan met wat je in de training hebt geleerd.

Meer tips om beter te leren

Actief leren, hoe doe je dat?

Actief leren is ontzettend belangrijk. Als we willen dat leerlingen de lesstof echt goed leren, dan is het belangrijk om actief bezig te gaan met de lesstof. Ik zeg het heel vaak, maar hoe doe je dat precies? Die vraag krijg ik vaak van leerlingen én docenten! In deze nieuwste tip leg ik uit hoe je actief zou kunnen leren!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder

Leren Leren belangrijk voor alle leerlingen!

Mijn missie is duidelijk: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen. Leren leren voor alle leerlingen? Ja, leren leren is belangrijk voor alle leerlingen! Hoe dat precies zit, lees je in deze tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder

Leren moet lastig zijn, dan pas leren jouw leerlingen echt!

Als jij je leerlingen wilt leren, moet je het leren moeilijk en lastig maken. Pas dan zijn je leerlingen écht aan het leren. Hoe dat precies zit, leg ik in deze tip uit!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder