Hoe leer je leren?

Hoe leer je leren? Dat is een vraag die ik vaak krijg, want hoe zorg je ervoor dat de lesstof nou écht blijft hangen? Hoe kan je ervoor zorgen dat jij de lesstof leert? ⁠Heel veel kinderen die ik in ’t Leerlab tref of die ik op scholen spreek, weten niet hoe ze moeten leren. Vaak kiezen voor de ‘leerstrategie’ doorlezen, omdat ze niet goed weten hoe ze het leren moeten aanpakken.

⁠Vroeger toen ik op de middelbare school zat, had ik ook geen idee hoe ik moest leren. Vooral de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. Hoe kreeg ik al die lappen tekst in m’n hoofd? Op school kreeg ik het advies om een samenvatting te maken. Maar hoe maak je dan een samenvatting? Wat is een goede samenvatting? Hoe begin je? Niemand die mij dat vertelde.

Wat ik uiteindelijk deed? Als ik hoofdstuk 3 moest leren, schreef ik heel hoofdstuk 3 over en dat was dan mijn samenvatting. Want hoe kon ik bepalen wat belangrijk was en wat niet?

Je begrijpt dus ook, ik was veel tijd kwijt aan school. Hele hoofdstukken overschrijven en daarna nog heel lang leren. Lag ik in m’n bed de hele samenvatting hardop aan mezelf aan het voorlezen. En nog een keer. Mijn cijfers? Tja, de ene keer voldoende, maar de andere keer een onvoldoende.

Ik was veel tijd kwijt aan school en ik leerde helemaal niet efficiënt. Daardoor had ik ook weinig tijd voor andere leuke dingen. ⁠

Ik merk dat de scholen in Nederland kinderen en jongeren heel veel leren, maar eigenlijk niet hoe ze moet leren. Ik denk dat dat anders kan. Ik wil jullie leren hoe je kan leren en hoe je dat zo efficiënt mogelijk kan doen. Zo heb je meer tijd over voor leuke dingen en wie wil dat nou niet?

Daarom heb ik een online training gemaakt. Deze training leert hoe jij het beste kan leren. Welke leerstrategieën zijn effectief en welke juist niet?

Meer weten? Kijk dan even hier! 

Meer tips om beter te leren

Hoe leer je die lappen tekst?

Elke week spreek ik zoveel jongeren. Iedere keer hebben we het over de die lappen tekst. Want hoe kan je die nou het beste leren? De meeste leerlingen hebben geen idee. In deze blog leg ik uit hoe jouw leerlingen het beste die lappen tekst kunnen leren!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder

Houd je tijd bij!

Veel leerlingen vinden het lastig om een inschatting te maken van de tijd. Hoe lang ben je nou bezig met het leren van Frans of het maken van Wiskunde? In deze blog deel ik 4 tips met je.

Lees deze tip in 5.5 minuten
Lees verder

Kies een vaste plandag!

Plannen jouw leerlingen? Heel veel leerlingen vinden het lastig om op lange termijn een planning te maken én uit te voeren. Maar plannen is zo onwijs belangrijk. In deze nieuwe tip een tip, zodat het plannen een gewoonte wordt!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder