Hoe vergroot ik de motivatie van mijn leerlingen?

Leerlingen in Nederland zijn niet echt gemotiveerd. Uit onderzoek komt naar voren dat motivatie samenhangt met de prestaties op school. Als docent is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

Door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen kunnen leerlingen ook gemakkelijker leren.

Hoe werkt dit precies?

Door met jouw uitleg aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, zorg je ervoor dat de lesstof concreter en nuttiger wordt.

Concrete voorbeelden

Laat je leerlingen zien dat een opdracht of bepaalde kennis nuttig is. Dat kan je doen door ze in een originele context te plaatsen. Koppel de informatie aan verschillende dingen en elementen uit de leefwereld van de leerlingen. Maak leerlingen duidelijk wanneer ze de informatie moeten of kunnen toepassen. Maak gebruik van concrete voorbeelden.

Daardoor wordt het voor leerlingen duidelijker en gaan ze meer het nut er van inzien.

Door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen wordt de motivatie vergroot. Leerlingen zijn meer geïnteresseerd in het onderwerp en zullen hierdoor meer tijd aan jouw vak besteden. Dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat leerlingen het onderwerp beter begrijpen. Handig voor de prestaties.

Dus wil je de motivatie van je leerlingen vergroten? Gebruik concrete voorbeelden die aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen.

Meer tips om beter te leren

Zo leer je jouw leerlingen effectief leren!

Je wilt je leerlingen heel graag helpen bij het leren leren, je weet alleen niet goed waar je moet beginnen. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar leren en het internet staat vol met theorieën en informatie. Er is zoveel geschreven. In de tip van deze week geef ik een je een overzicht van de 4 effectieve leerstrategieën. Lekker overzichtelijk en duidelijk!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder

Actieve leerstrategie: Leren met woordkaartjes

Leren is een vaardigheid die we leerlingen moeten aanleren. Daarbij is het belangrijk dat leerlingen actief nadenken en graven in hun geheugen. In de tip van vandaag leg ik uit hoe leerlingen actief kunnen leren met woordkaartjes. 

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder

Werkvorm: de Vragenpot!

In gesprekken met docenten merk ik dat ze genoeg theorie kunnen vinden over leren leren, maar dat ze vooral op zoek zijn naar praktische voorbeelden en tips om uit te kunnen voeren in hun lessen. In mijn Mastermind en online training voor docenten deel ik veel praktische tips en werkvormen. In deze Tip ook een praktische en actieve werkvorm die je morgen al kan inzetten.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder