Hoe vergroot ik de motivatie van mijn leerlingen?

Leerlingen in Nederland zijn niet echt gemotiveerd. Uit onderzoek komt naar voren dat motivatie samenhangt met de prestaties op school. Als docent is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

Door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen kunnen leerlingen ook gemakkelijker leren.

Hoe werkt dit precies?

Door met jouw uitleg aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, zorg je ervoor dat de lesstof concreter en nuttiger wordt.

Concrete voorbeelden

Laat je leerlingen zien dat een opdracht of bepaalde kennis nuttig is. Dat kan je doen door ze in een originele context te plaatsen. Koppel de informatie aan verschillende dingen en elementen uit de leefwereld van de leerlingen. Maak leerlingen duidelijk wanneer ze de informatie moeten of kunnen toepassen. Maak gebruik van concrete voorbeelden.

Daardoor wordt het voor leerlingen duidelijker en gaan ze meer het nut er van inzien.

Door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen wordt de motivatie vergroot. Leerlingen zijn meer geïnteresseerd in het onderwerp en zullen hierdoor meer tijd aan jouw vak besteden. Dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat leerlingen het onderwerp beter begrijpen. Handig voor de prestaties.

Dus wil je de motivatie van je leerlingen vergroten? Gebruik concrete voorbeelden die aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen.

Meer tips om beter te leren

Actief leren, hoe doe je dat?

Actief leren is ontzettend belangrijk. Als we willen dat leerlingen de lesstof echt goed leren, dan is het belangrijk om actief bezig te gaan met de lesstof. Ik zeg het heel vaak, maar hoe doe je dat precies? Die vraag krijg ik vaak van leerlingen én docenten! In deze nieuwste tip leg ik uit hoe je actief zou kunnen leren!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder

Leren Leren belangrijk voor alle leerlingen!

Mijn missie is duidelijk: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen. Leren leren voor alle leerlingen? Ja, leren leren is belangrijk voor alle leerlingen! Hoe dat precies zit, lees je in deze tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder

Leren moet lastig zijn, dan pas leren jouw leerlingen echt!

Als jij je leerlingen wilt leren, moet je het leren moeilijk en lastig maken. Pas dan zijn je leerlingen écht aan het leren. Hoe dat precies zit, leg ik in deze tip uit!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder