Hoe vergroot ik de motivatie van mijn leerlingen?

Leerlingen in Nederland zijn niet echt gemotiveerd. Uit onderzoek komt naar voren dat motivatie samenhangt met de prestaties op school. Als docent is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

Door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen kunnen leerlingen ook gemakkelijker leren.

Hoe werkt dit precies?

Door met jouw uitleg aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, zorg je ervoor dat de lesstof concreter en nuttiger wordt.

Concrete voorbeelden

Laat je leerlingen zien dat een opdracht of bepaalde kennis nuttig is. Dat kan je doen door ze in een originele context te plaatsen. Koppel de informatie aan verschillende dingen en elementen uit de leefwereld van de leerlingen. Maak leerlingen duidelijk wanneer ze de informatie moeten of kunnen toepassen. Maak gebruik van concrete voorbeelden.

Daardoor wordt het voor leerlingen duidelijker en gaan ze meer het nut er van inzien.

Door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen wordt de motivatie vergroot. Leerlingen zijn meer geïnteresseerd in het onderwerp en zullen hierdoor meer tijd aan jouw vak besteden. Dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat leerlingen het onderwerp beter begrijpen. Handig voor de prestaties.

Dus wil je de motivatie van je leerlingen vergroten? Gebruik concrete voorbeelden die aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen.

Meer tips om beter te leren

Controleren van begrip, hoe doe je dat?

Waar moet je rekening mee houden bij het begrip van je leerlingen controleren? De antwoorden op deze vragen lees je in deze nieuwe tip.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder

7 top leermanieren!

In deze tip deel 7 top manieren om te leren. Deze sluiten aan bij actief ophalen, switch en hussel, spreid in de tijd en dubbel in je brein!

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder

Papier of digitaal, wat werkt beter?

Er zijn tegenwoordig onwijs veel mogelijkheden en opties om digitaal te leren. Wat werkt beter? Leren via papier of toch digitaal? Je leest het hier!

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder