Leren kan je leren!

Zet je hersenen aan het werk!

Door actief bezig te zijn met de lesstof, moeten je hersenen werken. Dat is leren.

Leerlingen leren vaak door een tekst opnieuw te lezen, te markeren of een samenvatting te maken. Deze strategieën werken niet goed, omdat leerlingen niet actief bezig zijn. Je hersenen doen op dat moment niet zoveel.

 

Hoe komt de lesstof in je geheugen?

Wil je dat de lesstof goed opgeslagen wordt in je brein? Ga actief bezig met de lesstof. Dan onthoud je de lesstof beter.

Actief bezig met de lesstof betekent niet per se dat je actief bezig bent met de lesstof. Dat zou betekenen dat je ook gewoon gedachteloos de informatie kan overschrijven. Dan ben je natuurlijk nog steeds niet aan het leren.

Nadenken over de stof!

Actief bezig met de lesstof betekent dat je actief over de informatie na moet denken. Doordat je nadenkt over de lesstof, onthoud je het beter. De verbindingen tussen de neuronen, hersencellen, wordt sterker en daardoor leer je.

 

Hoe kan je actief leren?

Er zijn een heleboel verschillende manieren om actief te leren. Het is vooral belangrijk dat je ontdekt wat voor jou het beste werkt. Het kan best zijn dat dat per vak verschillend is. Ga op ontdekkingstocht en ontdekt welke actieve leerstrategie voor jou werkt!

 

Voorbeelden van actief bezig met de lesstof!

  • 1

    Oefeningen maken!

  • 2

    Woordkaartjes maken!

  • 3

    Kernwoorden op schrijven!

Wil je meer leren over actief leren? De online training leren leren van ‘t Leerlab is tot en met maandag 12 oktober geopend. Koop je ticket snel!

Meer tips om beter te leren

Actief leren, hoe doe je dat?

Actief leren is ontzettend belangrijk. Als we willen dat leerlingen de lesstof echt goed leren, dan is het belangrijk om actief bezig te gaan met de lesstof. Ik zeg het heel vaak, maar hoe doe je dat precies? Die vraag krijg ik vaak van leerlingen én docenten! In deze nieuwste tip leg ik uit hoe je actief zou kunnen leren!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder

Leren Leren belangrijk voor alle leerlingen!

Mijn missie is duidelijk: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen. Leren leren voor alle leerlingen? Ja, leren leren is belangrijk voor alle leerlingen! Hoe dat precies zit, lees je in deze tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder

Leren moet lastig zijn, dan pas leren jouw leerlingen echt!

Als jij je leerlingen wilt leren, moet je het leren moeilijk en lastig maken. Pas dan zijn je leerlingen écht aan het leren. Hoe dat precies zit, leg ik in deze tip uit!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder