Leren kan je leren!

Zet je hersenen aan het werk!

Door actief bezig te zijn met de lesstof, moeten je hersenen werken. Dat is leren.

Leerlingen leren vaak door een tekst opnieuw te lezen, te markeren of een samenvatting te maken. Deze strategieën werken niet goed, omdat leerlingen niet actief bezig zijn. Je hersenen doen op dat moment niet zoveel.

 

Hoe komt de lesstof in je geheugen?

Wil je dat de lesstof goed opgeslagen wordt in je brein? Ga actief bezig met de lesstof. Dan onthoud je de lesstof beter.

Actief bezig met de lesstof betekent niet per se dat je actief bezig bent met de lesstof. Dat zou betekenen dat je ook gewoon gedachteloos de informatie kan overschrijven. Dan ben je natuurlijk nog steeds niet aan het leren.

Nadenken over de stof!

Actief bezig met de lesstof betekent dat je actief over de informatie na moet denken. Doordat je nadenkt over de lesstof, onthoud je het beter. De verbindingen tussen de neuronen, hersencellen, wordt sterker en daardoor leer je.

 

Hoe kan je actief leren?

Er zijn een heleboel verschillende manieren om actief te leren. Het is vooral belangrijk dat je ontdekt wat voor jou het beste werkt. Het kan best zijn dat dat per vak verschillend is. Ga op ontdekkingstocht en ontdekt welke actieve leerstrategie voor jou werkt!

 

Voorbeelden van actief bezig met de lesstof!

  • 1

    Oefeningen maken!

  • 2

    Woordkaartjes maken!

  • 3

    Kernwoorden op schrijven!

Wil je meer leren over actief leren? De online training leren leren van ‘t Leerlab is tot en met maandag 12 oktober geopend. Koop je ticket snel!

Meer tips om beter te leren

Controleren van begrip, hoe doe je dat?

Waar moet je rekening mee houden bij het begrip van je leerlingen controleren? De antwoorden op deze vragen lees je in deze nieuwe tip.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder

7 top leermanieren!

In deze tip deel 7 top manieren om te leren. Deze sluiten aan bij actief ophalen, switch en hussel, spreid in de tijd en dubbel in je brein!

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder

Papier of digitaal, wat werkt beter?

Er zijn tegenwoordig onwijs veel mogelijkheden en opties om digitaal te leren. Wat werkt beter? Leren via papier of toch digitaal? Je leest het hier!

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder