Leren leren stap 3: hoe zorg je ervoor dat je alles onthoudt?

Leren Leren, bij veel kinderen op de middelbare school blijft dit toch een uitdaging. Wat de meeste kinderen doen? Ze lezen en ze lezen. De meeste kinderen denken dat ze op deze manier leren, maar lezen is geen goede leerstrategie. In mijn vorige blog leg ik uit welke leerstrategieën wel werken.

Leren gaat in stappen. Bij deze stappen is het van belang dat je alle stappen op de juiste volgorde doorloopt. Doe je dat niet, dan zal je het ook niet leren.

 

De stappen op een rijtje!

Welke stappen heb je nodig om iets te leren?
De eerste stap is binnenkomen, gevolgd door begrijpen, daarna onthouden en als laatste toepassen.

In deze blog leg ik je de derde stap uit. Benieuwd naar stap 1 en stap 2? Lees hier de blog over binnenkomen. De tweede blog over begrijpen lees je hier.

 

Stap 3: Onthouden

De lesstof is binnengekomen. Je begrijpt de stof en dan komt er een toets en moet je de lesstof onthouden. Hoe doe je dat? Voor het onthouden van je lesstof werk ik met vier pijlers. Deze vier pijlers zorgen ervoor dat de lesstof goed in je hoofd blijft zitten.

De vier pijlers:

 • Structuur
 • Zintuigen
 • Uitzonderingen
 • Herhalingen

Hieronder leg ik deze vier pijlers kort uit:

 • 1

  Structuur
  Helpt bij het begrijpen van de lesstof, maar dus ook bij het onthouden van je lesstof. Dus ga op zoek naar de betekenis, het totaaloverzicht en de verbanden. Wil je hier meer over weten/lezen? Lees dan deze blog: Leren leren, stap 2: begrijp ik dit? Hier geef ik meer uitleg!

 • 2

  Zintuigen
  Zet zoveel mogelijk zintuigen in om de lesstof te onthouden. Je kent de uitspraak ‘een plaatje zegt meer dan 1000 woorden’ vast wel. Maar doe je er ook wat mee als je aan het leren bent? Bedenk plaatjes bij je lesstof. Daardoor kan je het beter onthouden.

  Maak een beeld van de lesstof. Je leest misschien wel eens een boek. Als je een boek aan het lezen bent, bedenk je bijna als vanzelf hoe iets of iemand er uitziet. Probeer dat ook te doen met stof uit je boek. Dat is misschien moeilijker, omdat het minder spannend is, maar probeer het toch, want ook dan onthoud je het beter!

 • 3

  Uitzonderingen
  Het is bewezen dat je uitzonderingen beter kan onthouden. Dus ben je aan het leren? Lukt het je niet om iets te onthouden? Bedenk er iets geks, uitzonderlijk of vreemds van. Dat zorgt ervoor dat je het beter kan onthouden!

 • 4

  Herhalingen
  Herhalen, herhalen, ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om je lesstof minimaal 3 keer in te plannen. De dag voor de toets ga je alles herhalen. Hoe vaker je de stof herhaalt, hoe minder tijd je kwijt bent als je het de volgende keer weer gaat leren.

  Als je iets leert, maken je hersencellen verbindingen met andere hersencellen. Door te herhalen worden verbindingen sterker en onthoud je het dus beter.

Dus moet je leren? Zorg ervoor dat je de structuur ontdekt, je zintuigen zoveel mogelijk inzet, uitzonderingen maakt en herhaalt!

Succes met het onthouden van je lesstof!

Meer tips om beter te leren

Actief leren, hoe doe je dat?

Actief leren is ontzettend belangrijk. Als we willen dat leerlingen de lesstof echt goed leren, dan is het belangrijk om actief bezig te gaan met de lesstof. Ik zeg het heel vaak, maar hoe doe je dat precies? Die vraag krijg ik vaak van leerlingen én docenten! In deze nieuwste tip leg ik uit hoe je actief zou kunnen leren!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder

Leren Leren belangrijk voor alle leerlingen!

Mijn missie is duidelijk: alle leerlingen in Nederland en België leren leren en plannen. Leren leren voor alle leerlingen? Ja, leren leren is belangrijk voor alle leerlingen! Hoe dat precies zit, lees je in deze tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder

Leren moet lastig zijn, dan pas leren jouw leerlingen echt!

Als jij je leerlingen wilt leren, moet je het leren moeilijk en lastig maken. Pas dan zijn je leerlingen écht aan het leren. Hoe dat precies zit, leg ik in deze tip uit!

Lees deze tip in 4.5 minuten
Lees verder