Leren, wat is dat eigenlijk?

Het woord ‘leren’ gebruiken we zo ontzettend veel, maar wat is leren nou eigenlijk? Leer je alleen op school? Of zijn er ook een heleboel andere plekken en momenten dat je leert?

Leren betekent dat iets of iemand kennis tot zich neemt en deze kennis daarna kan toepassen. Iedere dag in je leven leer je nieuwe dingen. Je hebt allemaal leren kruipen, lopen, fietsen, praten, zwemmen, schrijven en lezen.

Als je iets leert, wordt dat onderverdeeld in leerprocessen. Leren gaat namelijk niet helemaal vanzelf. De leerprocessen worden onderverdeeld in bewust of onbewust. Hieronder zie je een schema dat aangeeft hoe het leren precies werkt. Je start in het vak ‘onbewust onbekwaam’.

onbewust-onbekwaam-bewust-bekwaam

Aan de hand van een voorbeeld leg ik je uit hoe het werkt. Vroeger als klein meisje wilde heel graag leren fietsen. Ik zag mijn twee oudere zussen door de straat scheuren en dacht, dat wil ik ook! Daarvoor zat ik regelmatig bij mijn moeder achter op de fiets. Ik zat en werd van A naar B gebracht. Ik was onbewust onbekwaam. Maar toen ik mijn zussen zag fietsen kwam ik erachter dat ik niet kon fietsen. Ik was bewust onbekwaam.

Daarna ben ik gaan oefenen en oefenen. Ik was heel erg bezig met hoe ik stuur moest vasthouden, balans zoeken, sturen, voeten op de trappers. Ik dacht na over iedere stap die ik nam. Ik werd steeds beter en beter.

Op den duur hoefde mijn vader me niet meer te helpen met opstappen en ik fietste zo de straat uit. Ik was bewust bekwaam. Uiteindelijk fietste ik elke dag naar school. Alles ging automatisch. Ik hoefde niet meer na te denken over het fietsen. Ik fietste zo van mijn huis naar school, zonder dat ik daarbij moest nadenken. Ik was onbewust bekwaam.

De route van het leren heeft dus vier stappen:

 • 1

  Je weet niet dat je iets niet kunt. Je bent je er niet van bewust.

 • 2

  Dan merk je dat je iets niet kan.

 • 3

  Door te oefenen, leer je wat je wilt en je denkt na over alle stappen die je zet.

 • 4

  Zonder erover na te denken, kan je het automatisch.

Zo, nu weten we wat leren precies is. Leren doe je dag in en dag uit. En niet alleen op school! Er zijn zoveel plekken waar je leert. Op straat, in huis, bij je sportclub, ga zo maar door.

Leren is proberen en gaat met vallen en op staan. Als jij iets nieuws wil leren, denk dan maar eens terug aan hoe jij hebt leren fietsen! Ging dat in één keer? Nee, toch? Daarom, blijf proberen, geef niet op, oefen en oefen nog meer. Tot je het onder de knie hebt en je onbewust bekwaam bent. Of het dan gaat over die Franse woordjes die je moet leren of de nieuwe sport die je wilt gaan beoefenen!

Meer tips om beter te leren

Concrete en haalbare doelen voor in de les!

Je hoort het zo vaak: concrete doelen zijn belangrijk! Maar waarom zijn doelen zo belangrijk? Wat levert het jouw leerlingen op? Dat leg ik je uit in deze nieuwste tip!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder

Leren kan je leren!

Ik geloof er in dat iedereen kan leren. Leren kan je namelijk leren. In deze blog leg ik uit hoe je dat het beste kan doen, zodat je de lesstof goed opslaat in je geheugen!

Lees deze tip in 2.5 minuten
Lees verder

Hoe vergroot ik de motivatie van mijn leerlingen?

Jouw leerlingen ook weinig motivatie? Wil jij daar wat aan veranderen? Snap ik! Lees snel deze blog en zorg voor meer motivatie bij jouw leerlingen!

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder
Ontwikkeld door Publiek