Met deze tools plan je het best!
Het schooljaar is nu écht van start. Je hebt vast je eerste huiswerk al gemaakt en misschien ook al wel je eerste toets achter de rug. In het begin van het schooljaar valt de hoeveelheid huiswerk en leerwerk meestal nog wel mee.
Stukje bij beetje wordt het meer en meer. Het is belangrijk om een planning te maken. Ik vind het zelfs belangrijk dat je twee verschillende soorten planningen maakt.
Een planning zorgt voor overzicht. Het overzicht zorgt er uiteindelijk voor dat je je huiswerk en leerwerk écht gaat maken. Je weet precies wat je wanneer wilt doen. En geloof het of niet, daardoor ben je minder tijd kwijt aan je huiswerk.
Al snel zal je ervaren dat je door het maken van een planning meer tijd overhoudt om andere dingen te doen. Alleen maar omdat jij je schoolwerk goed gepland hebt. Fijn vooruitzicht toch?
Twee planningen
Twee planningen? Ja, twee planningen. Ja, jij als puber zal nu vast denken ‘Twee planningen Laura, dat is super veel werk en zonde van mijn tijd’. Ik begrijp je gedachten, maar ik beloof je, uiteindelijk gaan deze twee planningen je tijd opleveren.
Uiteindelijk heb je meer tijd om met je vriendinnen te bellen, die ene game uit te spelen of tijd om toch nog even die ene aflevering op Netflix te kijken. Ga je de uitdaging aan?
Weekplanning
De eerste planning is een weekplanning. Je start deze weekplanning door te kijken welke toetsen, SO’s en/of opdrachten je aankomende twee weken hebt.
Hopelijk heb je in je agenda precies opgeschreven wat je moet maken en leren. Bedenk daarna hoe vaak je het wilt inplannen. Zorg ervoor dat wat je moet maken of leren niet te veel in één keer is, want anders begin je er niet aan.
Heb je dit allemaal op een rijtje gezet? Super! Nu ga je pas aan de slag met de planning voor komende week. Zet de toetsen en grote opdrachten eerst weg. Zorg er wel voor dat je ook nog tijd overhoudt om het maakwerk te kunnen maken. Dat wordt pas vaak in de loop van de week opgegeven.
Dagplanning
De tweede planning is een dagplanning. Begin elke dag eerst met het bijwerken van je agenda. Heb je nieuwe toetsen op gekregen? Zet ze in je agenda! Daarna kijk je naar je weekplanning en zet je alle taken op een memoblaadje. Elk vak of elke actie zet je op een los blaadje. Ben je klaar met dat vak? Dan kan je dat memoblaadje verscheuren en in de prullenbak gooien. Voelt vast heel lekker
Planagenda
Je kan natuurlijk ook een Planagenda van ’t Leerlab bestellen! Deze Planagenda is niet zomaar een agenda, want het is een agenda en planning in één. Dus vind jij het maken van een goede planning een uitdaging? De Planagenda van ’t Leerlab kan je dus helpen!
Daarnaast biedt ’t Leerlab ook coaching aan op het gebied van plannen en leren leren. Wil je meer weten? Neem dan contact met me op.
Ik ben benieuwd. Ga jij de uitdaging aan en ga je plannen?