7 top leermanieren!

Wat kan je je leerlingen aankomend schooljaar het beste meegeven aan leermanieren? In deze tip deel 7 top manieren. Deze manieren sluiten aan bij de vier effectieve leerstrategieën: actief ophalen, switch en hussel, spreid in de tijd en dubbel in je brein!

Leren moet moeilijk voelen!

Laat ik allereerst beginnen met de opmerking dat leren moeilijk moet voelen. Want als je wilt dat jouw leerlingen écht goed leren, dan doet dat pijn en gaat het in tegen hun intuïtie. De leermanieren die populair zijn, bijvoorbeeld doorlezen en markeren, voelen gemakkelijk. Maar als leermanieren ‘snel’ gaan en gemakkelijk voelen, zijn jouw leerlingen onvoldoende aan het leren. Want snel en gemakkelijk leren is snel vergeten.

Wat moet je wel doen?

  • 1

    Spreid het leren over de tijd

    Laat leerlingen verspreid leren over de tijd. Dat betekent niet dat je leerlingen elke dag moeten leren. Nee liever niet. Geef het brein tijd om te vergeten. Train liever vaker korte sessies in. Help je leerlingen bij het inplannen van die momenten. Leg je leerlingen uit dat bij iedere ‘Oh ja’ de geheugensporen sterker worden en ze op de goede weg zijn.

  • 2

    Leer onderwerpen door elkaar

    Leg leerlingen uit het belangrijk is om onderwerpen door elkaar te leren. We zien als leerlingen onderwerp voor onderwerp leren, dit niet effectief en efficiënt is. Dit noem je ook wel geblokt leren.

    Bij bijvoorbeeld talen zie je dat leerlingen heel lang eerst woordjes A gaan leren en daarna B en dan C. Dus AAA, BBB, CCC. Dat wil je doorbreken. Je wilt liever dat leerlingen ABC, BAC, CBA als blokken maak. Ook hier is de planning weer belangrijk. Help leerlingen daarbij.

    Als je dat niet samen doet, is de kans groot dat leerlingen toch op hun ‘oude’ manier gaan leren, omdat dat gemakkelijker voelt.

  • 3

    Gevarieerde oefeningen

    Je wilt dat leerlingen continu moeten nadenken tijdens het leren. Dat kan je doen door gevarieerde oefeningen te maken. In de praktijk zien we dat leerlingen graag kiezen voor één manier van leren, maar dat is helemaal niet effectief. Het is veel effectiever om verschillende oefeningen of opdrachten in te zetten tijdens het leren.

  • 4

    Jezelf toetsen als leermanier

    Jezelf toetsen is een hele fijne en goede manier van leren. Leerlingen moeten op deze manier continu nadenken over de stof. Belangrijk bij jezelf toetsen is, dat je wel werkt met open vragen.

    Bij open vragen moeten leerlingen écht nadenken. Bij een meerkeuzevraag, kunnen leerlingen het antwoord herkennen of per ongeluk het juiste antwoord gokken. In beide gevallen hoeven ze niet of nauwelijks na te denken en leren ze weinig.

  • 5

    Combineer woord en beeld

    Laat leerlingen woord en beeld combineren tijdens het leren. Ons werkgeheugen bestaat uit twee werkruimtes. De ene werkruimte codeert beelden en gebeurtenissen, terwijl de andere dat doet met geschreven en gesproken taal.

    Door beide werkruimtes aan te spreken, komt de stof dubbel in het brein en zullen ze de stof beter onthouden. Laat leerlingen bijvoorbeeld zelf plaatjes maken of opzoeken. Of laat ze de afbeeldingen in het lesboek in eigen woorden uitleggen. Wat heeft het met de stof te maken?

  • 6

    Wat weet je nog?

    Moeten jouw leerlingen teksten leren? Laat ze de paragraaf weg leggen en zichzelf de vraag stellen: “Wat weet ik er nog van?”. Laat ze dit opschrijven op papier en laat ze dit ook controleren. Wat wist ik nog? Wat had ik goed? Ontbrekende stukken kunnen ze aanvullen met een andere kleur.

  • 7

    Verbanden leggen

    Laat leerlingen verbanden leggen met wat ze al weten. Laat ze naar de stof kijken en laat ze op zoek gaan naar bijvoorbeeld verschillen of overeenkomsten.

Zo, dit waren de 7 top leermanieren die jij aankomend schooljaar kan inzetten in je lessen. Ik ben benieuwd: waar ga jij mee beginnen?

Meer tips om beter te leren

Controleren van begrip, hoe doe je dat?

Waar moet je rekening mee houden bij het begrip van je leerlingen controleren? De antwoorden op deze vragen lees je in deze nieuwe tip.

Lees deze tip in 3 minuten
Lees verder

Papier of digitaal, wat werkt beter?

Er zijn tegenwoordig onwijs veel mogelijkheden en opties om digitaal te leren. Wat werkt beter? Leren via papier of toch digitaal? Je leest het hier!

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder

Herhalen als leerstrategie

Er is veel herhaling nodig om te zorgen dat jouw leerlingen effectief leren én onthouden. Hoe dat precies zit? Leg ik je uit in deze nieuwste tip.

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder