Slaapt jouw puber voldoende?

Een derde van de zestienjarigen en meer dan een kwart van de veertienjarigen heeft een slaaptekort. Dat blijkt uit recente cijfers van de GGD Amsterdam.⁠

⁠Onderzoekers bevestigen steeds meer dat slapen een belangrijke invloed heeft op het geheugen. ⁠

⁠Genoeg nachtrust zorgt ervoor dat leerlingen beter onthouden wat ze overdag geleerd hebben. Te weinig slaap⁠ zorgt voor:⁠

 • 1

  een slechte concentratie;

 • 2

  een slechter geheugen;

 • 3

  minder motivatie.

Je zou kunnen zeggen dat goed slapen, zorgt voor goede cijfers. Je hoeft er helemaal niets voor te doen, behalve op tijd naar bed gaan.

Slaapt jouw puber voldoende?

Gemiddeld hebben pubers 9 tot 9,5 uur slaap nodig. Gedurende de puberteit geeft het lichaam steeds later het slaaphormoon melatonine af.

Daardoor is het lastig voor de middelbare scholieren lastig om aan die 9 uur slaap te komen. ‘s Avonds vallen ze moeilijk in slaap en moeten ze ‘s ochtends weer vroeg uit bed om naar school te gaan. Je zou het kunnen vergelijken met een jetlag die continue aanwezig is.

 

Heeft een beeldscherm invloed op slaap?

Ja, het licht van een telefoon, laptop of tablet zorgt ervoor dat je geen melatonine aanmaakt. Melatonine is een slaaphormoon dat ervoor zorgt dat je moet wordt. Zeker in de puberteit is het belangrijk dat er melatonine wordt aangemaakt, omdat de aanmaak dan al lastig is.

Daarnaast slaapt het internet nooit. Het gaat altijd maar door en door. Er zijn veel leerlingen die tot laat in de nacht op hun telefoon zitten.

 

Slaaptips!

 • 1

  Tip 1: Vaste tijd

  Zorg ervoor dat jouw kind op een vast tijd gaat slapen en opstaat. Daardoor wordt de biologische klok gereguleerd.

 • 2

  Tip 2: Geen beeldscherm!

  Zorg ervoor dat de slaapkamer een fijne plek is. Dat het stil is, donker en goed geventileerd. Zet bijvoorbeeld overdag het raam lekker open. Daarnaast natuurlijk geen beeldschermen in de slaapkamer. Als er geen blauw licht van beeldschermen is, zorgt dat voor betere en kwalitatieve slaap!

 • 3

  Tip 3: Naar buiten!

  Zorg ervoor dat je lekker naar buiten gaat. Daglicht zorgt ervoor dat je ’s nachts beter en gemakkelijker slaapt. Als je dan toch naar buiten ga, zorg voor beweging. Ook beweging zorgt voor een gezonde slaap!

Nou hup, je scherm weg en lekker slapen!

Meer tips om beter te leren

Zo leer je jouw leerlingen effectief leren!

Je wilt je leerlingen heel graag helpen bij het leren leren, je weet alleen niet goed waar je moet beginnen. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar leren en het internet staat vol met theorieën en informatie. Er is zoveel geschreven. In de tip van deze week geef ik een je een overzicht van de 4 effectieve leerstrategieën. Lekker overzichtelijk en duidelijk!

Lees deze tip in 5 minuten
Lees verder

Actieve leerstrategie: Leren met woordkaartjes

Leren is een vaardigheid die we leerlingen moeten aanleren. Daarbij is het belangrijk dat leerlingen actief nadenken en graven in hun geheugen. In de tip van vandaag leg ik uit hoe leerlingen actief kunnen leren met woordkaartjes. 

Lees deze tip in 2 minuten
Lees verder

Werkvorm: de Vragenpot!

In gesprekken met docenten merk ik dat ze genoeg theorie kunnen vinden over leren leren, maar dat ze vooral op zoek zijn naar praktische voorbeelden en tips om uit te kunnen voeren in hun lessen. In mijn Mastermind en online training voor docenten deel ik veel praktische tips en werkvormen. In deze Tip ook een praktische en actieve werkvorm die je morgen al kan inzetten.

Lees deze tip in 4 minuten
Lees verder