5 Technieken om je leerlingen te motiveren

't Leerlab

Motivatie is de motor achter succesvol leren. Maar hoe krijg je leerlingen écht in beweging, of je nu voor de klas staat, een coachingsgesprek voert, of werkt met kleine groepjes? Deze vijf bewezen technieken helpen je om leerlingen te inspireren en hun intrinsieke motivatie te versterken.

1. Stel open vragen

Open vragen prikkelen leerlingen om actief na te denken en hun eigen ideeën te delen. In plaats van te vragen: “Snap je het?”, kun je zeggen: “Wat vond je het lastigste aan deze opdracht?” of “Hoe zou je dit aanpakken?”. In een 1-op-1 setting kun je bijvoorbeeld vragen: “Welke oplossing zou voor jou het beste werken?”. Dit maakt leerlingen mede-eigenaar van hun leerproces.

2. Luister reflectief

Reflectief luisteren gaat verder dan knikken of “ja” zeggen. Laat leerlingen voelen dat je echt hoort wat ze zeggen. Bijvoorbeeld: “Dus als ik het goed begrijp, vind je het lastig om te beginnen omdat je niet weet waar je moet starten?”. Deze kleine samenvattingen maken dat leerlingen zich begrepen voelen en moedigen hen aan om verder te delen.

3. Vraag door

Durf door te vragen om meer inzicht te krijgen in de denkprocessen van je leerlingen. Stel bijvoorbeeld: “Wat maakt dat je dit denkt?” of “Kun je daar een voorbeeld van geven?”. Dit helpt hen niet alleen om dieper na te denken, maar versterkt ook hun vermogen om hun eigen leerprocessen beter te begrijpen.

4. Geef bevestiging

Een compliment kan een wereld van verschil maken. Laat leerlingen weten dat je hun inzet ziet, hoe klein ook. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je er echt goed over hebt nagedacht, knap hoe je dit hebt aangepakt!”. Met een bevestiging geef je ze een boost om door te gaan en blijven ze langer gemotiveerd.

5. Vat samen

Zorg dat je regelmatig samenvat wat besproken is, of het nu gaat om lesstof of de aanpak van een opdracht. Dit geeft overzicht en helpt leerlingen het gevoel te krijgen dat jullie samen werken aan een doel. Bijvoorbeeld: “We hebben besproken dat je de volgende keer eerst een planning maakt en daarna begint. Wat heb je daarvoor nodig?”.

Zet de eerste stap naar structureel succes

Met deze technieken creëer je meer betrokkenheid en stimuleer je leerlingen om het beste uit zichzelf te halen. Wil je leren hoe je dit structureel toepast, zowel in de klas als in individuele gesprekken? Ontdek hoe je leerlingen intrinsiek motiveert met onze opleiding Leerexpert Niveau 1.

💡 Vul nu de vragenlijst in via onderstaande link.

Zoeken

Meer tips om beter te leren

Misschien vind je deze blogs ook interessant.

Ontvang praktische tips en strategieën in je mailbox!

Wil je leerlingen of je kind(eren) helpen beter te leren en plannen? Schrijf je in en ontvang twee keer per maand praktische tips en strategieën.

Ik ga altijd zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Meer informatie vind je in mijn privacyverklaring.