Van uitstel komt afstel

“IK DOE HET!
IK DOE HET!
Echt hoor, ik doe het zo!
Ik doe het zo.
Echt!”

Tegenwoordig is er ontzettend veel afleiding. Vroeger hadden veel minder leerlingen last van uitstelgedrag. De grootste oorzaak? Tja, dat is natuurlijk de mobiele telefoon en alle andere digitale opties die er zijn. Is jouw telefoon ook een van de grootste afleidingen om niet te beginnen met school? Dat dacht ik al!

Maar wat kan je nou doen aan je eigen uitstelgedrag? Hieronder een aantal tips voor jou op een rijtje.

1

Werk in blokken. Dit noemt men ook wel de Pomodori-techniek. Je werkt 25 minuten en daarna neem je 5 minuten pauze. Dit herhaal je drie keer en daarna neem je een wat langere pauze.

2

Gebruik een kookwekkertje of timer om je ook echt aan de blokken te houden. Zet je timer op 25 minuten en neem daarna even 5 minuten pauze. Zet ook voor de pauze een timer. Anders is de kans dat je een te lange pauze neemt. Bedenk eventueel van tevoren wat je in de pauze kan doen. Thee zetten, trampoline springen, heel even op de telefoon, wat eten, etc.

3

Maak een weekplanning. Een weekplanning geeft overzicht en zorgt ervoor dat je precies weet wat hij op welke dag moet doen. Dit zorgt ervoor dat je direct aan de slag gaat. Niet meer hoef te kijken op Magister of SOM wat er nou precies gemaakt of geleerd moet worden. Scheelt uiteindelijk een boel tijd.

In het begin neemt het plannen wel wat tijd in beslag, maar ik beloof je: op de lange termijn gaat het je een boel tijd schelen. Vind je een planning maken lastig, vraag dan bijvoorbeeld je vader of moeder om je te helpen.

4

Maak voor elke dag een to-do lijstje. Schrijf per actie een geeltje. Leg de geeltjes in de juiste volgorde. Ben je klaar met een actie? Dan kan je het geeltje verfrommelen en weggooien!

Na het lezen van deze blog ga je natuurlijk niet meer uitstellen, dus succes met je huiswerk!

LEESTIJD: 3 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert wat jou het meeste afleidt
  • Je leert wat je kunt doen om je beter te concentreren
  • Je leert je uitstelgedrag te verminderen

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven