Word de baas over je eigen gedachten

Wij mensen zijn heel erg goed in nadenken over dingen. Piekeren. Doe ik het wel goed? Nadenken over school(resultaten), huiswerk, uiterlijk, vriendschappen. Piekeren doet iedereen wel eens. Het is zelfs heel normaal om af en toe te piekeren, want je kan natuurlijk nooit altijd positief zijn. Bij sommige kinderen blijft het hoofd maar malen: zij piekeren heel erg veel. Meestal is dat tijdelijk, je zit even een tijdje niet zo lekker in je vel. Je hebt ruzie gehad of je hebt een aantal onvoldoendes op school gehad. Je bent dan in de war, uit balans en piekert meer.

 

Wanneer wordt piekeren een probleem?

Piekeren wordt een probleem als je zo nu en dan wakker ligt en niet in slaap kan vallen, omdat het hoofd maar ‘aan blijft staan’.  Super vervelend, want dat kan je een heleboel energie kosten. Hieronder vind je een aantal tips die kunnen helpen om zo weer de baas te worden over je eigen brein.

Pieker jij veel en ben je daar klaar mee? Hieronder vind je een aantal tips om baas te worden over je eigen gedachten!

1

Ga bewegen!

Bewegen is een hele goede manier om even uit je hoofd te gaan. Ga in de actiestand. Uit je hoofd en in je lichaam. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Ontdek welke manier van bewegen het beste bij jou past. Je kan bijvoorbeeld gaan wandelen met de hond, maar misschien werkt het voor jou beter om fanatiek te gaan sporten.

2

Begin met schrijven

Pak een boekje of een briefje en schrijf al je gedachten op. Je zou je piekergedachten in een pot kunnen stoppen en deze buiten je slaapkamer zetten. Grote kans dat je dan beter slaapt. Door je gedachten op te schrijven zijn je zorgen en gedachten letterlijk verdwenen en is er meer rust in je hoofd.

3

Plan piekertijd in

Plan elke dag piekertijd in. Dat kan bijvoorbeeld een kwartiertje per dag zijn. Bedenk wat fijn is voor jou. Misschien is 5 minuten al wel genoeg voor jou.

Hoe werkt piekertijd?

Piekertijd is tijd waarin je heel bewust mag piekeren. Dit werkt natuurlijk het beste als je op een rustige plek zit waar je je fijn voelt. Bedenk voor jezelf wat jij een fijne plek vindt en welk tijdstip het beste voor jou werkt. Kies wel een moment op de dag dat je na het piekeren nog even iets leuks kan doen.

Het is handig om je gedachten op papier te zetten. Doordat je de piekergedachten op papier zet, is het vrijwel onmogelijk om door te blijven piekeren. De gedachten krijgen een plek.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over piekeren? Neem dan gerust contact met me op.

LEESTIJD: 3 MINUTES

VOOR WIE:

WAT LEER JE IN DEZE TIP ?

  • Je leert wat piekeren veroorzaakt
  • Je leert wanneer piekeren ongezond is
  • Je leert wat je tegen piekeren kunt doen

Meer tips om beter te leren

Scroll naar boven